Menu Zavřít

Srí Lanka – cíl nejen pro dobrodruhy

14. 5. 2011
Autor: profit

Ještě donedávna byla Srí Lanka místem jen pro odvážlivce či televizní štáby mapující nestabilní politickou situaci v zemi. Přibližně dva roky už je ale Srí Lanka bezpečnou destinací, kde můžete bez potíží volně cestovat a poznávat krásy místní bohaté kultury, historie a přírody. Příjemně vás překvapí i dobrosrdečnost domorodých obyvatel.

Srí Lanka – cíl nejen pro dobrodruhy

Foto: Táňa Odložilíková

Po příletu na mezinárodní letiště v Kolombu nás při čekání na autobus omráčil horký vlhký vzduch, který jsme rozhodně nečekali. V Čechách totiž zrovna panovaly třeskuté mrazy. Ubytovali jsme se v hotelu nedaleko hlavního města, na samém konci malebné rybářské vesničky plné chatrných obchůdků a dřevěných domů nalepených těsně vedle sebe.

Hodí se vědět

Pokud patříte mezi milovníky pálivého jídla, potom je Srí Lanka tím pravým místem pro vás. Zdejší kuchyně nabízí mnoho gurmánských lahůdek a specialit. Hlavní zdejší surovinou je rýže, která je připravována na mnoho způsobů. Dalšími důležitými surovinami jsou kromě ovoce a zeleniny také kokosové ořechy, mořské plody, k pití se tradičně podává cejlonský čaj. Národním jídlem je rýže a kari, které obvykle doplňují různé druhy zeleniny, ryb a masa.

Ráj surfařů

Srí Lanka je co do rozlohy podobná České republice, a tak máte jedinečnou možnost ji procestovat celou. Vzdálenosti mezi historickými místy, která byste určitě měli navštívit, nejsou velké, ale díky horší kvalitě vozovek a všudypřítomnému mumraji na silnicích vám cesta bude trvat déle. My jsme nejprve vyrazili vlakem na jih ostrova, kde byly naším cílem známé pláže v Unawatuně. Měli jsme štěstí, že v našem vagonu nebylo moc lidí, a tak bylo cestování mnohem pohodlnější. Po několika hodinách jízdy jsme konečně spatřili dlouhé písečné pláže s nádherně tyrkysovou vodou. Ubytovali jsme se v dřevěném penzionu na pláži v těsné blízkosti moře. Večer jsme si při západu slunce opekli na ohni krevety, které jsme si předtím koupili od místních rybářů, a pozorovali cvrkot v nedaleké džungli. Jsou zde ideální podmínky ke koupání a i díky tomu je Unawatuna oblíbeným místem surfařů a výletníků z celého světa.

Srí Lanka

Nachází se v jihovýchodní Asii v těsné blízkosti Indie. Najdete tu nádhernou přírodu plnou kokosových palem, tropických lesů a čajových plantáží. Panuje zde tropické počasí, které se projevuje střídáním období sucha a dešťů. Nejvhodnější dobou pro cestování na Srí Lanku je období od listopadu do května, kdy se denní teploty pohybují od 23 do 33 °C – podle toho, ve které části ostrova se právě nacházíte.

BRAND24

  • *Jak se sem dostanete Protože se země stala v posledních letech velmi oblíbenou turistickou destinací, máte možnost odletět přímo z Prahy. Let trvá asi 12 hodin včetně jednoho mezipřistání. Ke vstupu do země potřebujete vízum, které může být krátkodobé či dlouhodobé – podle toho, jak dlouho se budete chtít na Srí Lance zdržet. Pro pobyt kratší 30 dní potřebujete turistické vízum. To dostanete na letišti od imigračního úředníka, kterému dáte vyplněnou imigrační kartu. Tyto karty jsou rozdávány palubním personálem v letadle během letu. Další informace naleznete na cestovatelském portálu www.countrypic.cz. Kde se můžete ubytovat Možností ubytování je na Srí Lance opravdu mnoho a záleží hlavně na náročnosti každého z vás. Najdete tu luxusní pětihvězdičkové hotely nabízející kvalitní apartmány, stravu a doprovodné animační programy. Ceny bývají různé, a to hlavně v závislosti na ročním období. Další možností ubytování jsou menší penziony či takzvané guest houses. Vzhůru k výškám Dalším zajímavým místem, které jsme během našeho pobytu na Srí Lance navštívili, byla Sigiriya. Tento pozůstatek dva tisíce let starého chrámu, obklopený terasovitými a vodními zahradami, byl postaven na vrcholku stolové hory tyčící se uprostřed široké roviny. Na vrchol jsme se dostali po úzkých železných schodech, těsně nalepených na pískovcovou skálu, na které se dochovalo velké množství nástěnných maleb. Po úspěšném zdolání dvousetmetrového převýšení se nám naskytl úchvatný pohled do kraje. Díky svému kouzlu a nesmírné historické hodnotě byla Sigiriya v roce 1982 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Pouhých 20 kilometrů odtud se nachází Zlatý chrám Dambulla, který je znám jako jeden z nejrozsáhlejších a nejlépe zachovaných jeskynních chrámů na Srí Lance. Hned na první pohled nás očarovala obrovská pozlacená socha Buddhy tyčící se nad vchodem. Skulptura byla ale postavena teprve nedávno z darů japonských věřících. Uvnitř komplexu najdete velké množství budhistických soch a krásné skalní malby. V Buddhových stopách**

Ze Sigiriye a Dambully jsme se přesunuli do centrální části Srí Lanky, do úrodných kopců plných políček a plantáží porostlých malými zelenými stromky čaje. Příroda tady s přibývající nadmořskou výškou mění svou tvář a my se začínáme cítit jako v ráji. Vidíme ženy s velkými proutěnými koši na zádech uštipující lístečky pro výrobu světoznámého cejlonského čaje. Po krátké zastávce a ochutnávce tradičního nápoje jsme pokračovali dále směrem na Adamovu horu. Adam’s Peak, neboli Adamova hora, měří 2 250 metrů a je místem setkávání lidí různého náboženského vyznání. Uvnitř malého chrámu na vrcholu hory se prý nachází otisk chodidla, který hinduisté přisuzují bohu šivovi a buddhisté zase Buddhovi. Po několikahodinovém výstupu na vrchol jsme se mohli sami přesvědčit o pravosti těchto slov.

Dalším zajímavým místem na ostrově je město Kandy a zdejší chrám, kde se údajně nachází Buddhův zub. Je však ukrytý ve zlaté schránce v bezpečné vzdálenosti od zvědavých očí poutníků a turistů. Takové drobné zklamání nám však nemohlo pokazit dojem z báječně stráveného týdne v zemi, kam se rádi znovu podíváme.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).