Menu Zavřít

Srdce bitcoinu, které může kryptoměnu přežít

4. 5. 2016
Autor: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Zatímco kryptoměna bitcoin jednoho dne zanikne (ať už vytěžením nebo kolapsem trhu), jeden z jeho základních kamenů možná čeká neobyčejná budoucnost. Blockchain, což je v podstatě účetní kniha bitcoinu, může najít využití v mnoha dalších odvětvích. Zájem o něj mají finanční instituce, investoři i technologické firmy.

Blockchain je stále se vyvíjející technologie, jejíž největší využití doposud spočívá u bitcoinu. Jedná se o zvláštní typ neustále se rozrůstající decentralizované databáze, která u kryptoměn funguje jako účetní kniha. Bez blockchainu by bitcoin těžko došel současného stupně vývoje, a platí to i naopak.

„Jestliže se v blockchainu nachází nějaký potenciál, bitcoin a kryptoměny představují jen jedno jeho procento,“ prohlásil viceprezident Blockchain Technologies Jerry Cuomo pro server entrepreneur.com. „Existuje zbylých 99 procent jeho různých využití v různých odvětvích.“


Víte, kdo vymyslel bitcoin?

Tvůrce bitcoinu odhalen. Pochází z Austrálie


O blockchainu se v USA mluví jako o revolučním prvku. V bankovnictví by mohl přinést zefektivnění, lepší ochranu před útoky a řadu dalších příležitostí, například by mohl nahradit všechny dosavadní transakční systémy a sjednotit je do jednoho.

BRAND24

V posledních letech několik bank a dalších finančních společností prohlašovaly, že zkoumají blockchain jako potenciální revoluční technologii pro finanční transakce.

„Bitcoin jako měna nemusí být nadále tak relevantní jako dosud byla, ale je relevantní co se týče důkazu o využití technologie blockchain,“ tvrdí Joseph Guastella z newyorského Deloittu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).