Menu Zavřít

Spotřebitelské úvěry stále frčí

24. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Bankovnictví

Navzdory finanční krizi banky hlásí velký zájem o spotřebitelské úvěry. Banka s největším počtem klientů v zemi oznámila meziroční nárůst půjček o více jak 43 procent. Česká spořitelna (ČS) totiž poskytla od ledna do září téměř 76 tisíc spotřebitelských úvěrů za 8,6 miliardy korun. „Největší zájem je o půjčky ve výši padesát tisíc korun,“ uvedl ředitel rozvoje obchodu ČS Martin Techman. Kromě toho prý ale podle Techmana roste počet stotisícových a dvousettisícových úvěrů.
Manažerka nezajištěných úvěrů GE Money Bank Veronika Benešová v médiích prohlásila, že říjen bude v tomto ohledu rekordní. Za prvních devět měsíců v roce přitom GE poskytla spotřebitelské půjčky za 4,4 miliardy korun, tedy o jedenáct procent více než ve stejném období loňského roku.
Růst těchto typů půjček prý bude podle ekonomů i nadále pokračovat, a to zejména s příchodem předvánoční nákupní horečky. Zároveň ale dodávají, že se zvedne také počet nesplácených úvěrů. Jejich podíl se loni držel pod třemi procenty, ale podle odhadů by se letos mohl vyhoupnout na více než čtyři procenta. Lidé milují spotřebitelské úvěry i přesto, že jde o jedny z nejdražších úvěrů. Jejich úročení je mnohdy dvojciferné. Důvod oblíbenosti je ale podle ekonomů dán především tím, že se jedná o velmi dostupný úvěr, na který dosáhnou i nízkopříjmové skupiny lidí.

BRAND24

TAB:
Žádná láce
(kolik klient zaplatí za půjčku ve výši sto tisíc korun na pět let)
**výše měsíční splátky za úvěr*kolik celkem klient zaplatí
Česká spořitelna * 2353*141 180
Komerční banka * 2082*124 920
ČSOB * 2307 *138 420
Citibank* 2342*140 520
GE Money Bank *2270*136 200
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).