Menu Zavřít

Spotřeba zemního plynu stoupla o více než 8 procent

21. 12. 2010
Autor: profit

V Česku za prvních 11 měsíců roku 2010 v porovnání se stejnými měsíci v roce 2009 stoupla spotřeba plynu o více než 8,3 procenta. Kromě července byly teploty celý rok řádově o 1-2 stupně nižší, ale jednoznačně se na nárůstu podílí oživení průmyslové produkce.

Foto: archív Profit

BRAND24

V letošním roce jsme zaznamenali nezvykle vysoké meziroční nárůsty spotřeby, a to v řádech několika desítek procent. V květnu vzrostla spotřeba zemního plynu v meziročním porovnání téměř o 35 procent na 471,6 milionu metrů krychlových, v říjnu dokonce o 45 procent na 763,5 milionu metrů krychlových,“ říká Oldřich Petržilka, prezident České plynárenské unie (ČPU). Dubnová spotřeba byla oproti stejnému měsíci roku 2009 vyšší dokonce téměř o polovinu. Do listopadu 2010 byla spotřeba za prvních 11 měsíců roku celkem 7577,8 milionu metrů krychlových, což představuje pro nás překvapivý nárůst 8,35 procent,“ dodává. „Průmyslová výroba v ČR v říjnu vzrostla meziročně o 6,9 procent a podle analytiků se očekává nárůst za celý rok asi 7,5 procenta, což přesně kopíruje i odběry zemního plynu a odhad jeho celoroční spotřeby,“ říká Oldřich Petržilka.

Vzhledem ke stále účinnějším plynovým kotlům a dalších spotřebičů se roční spotřeba zemního plynu v Česku pohybuje mezi osmi a devíti miliardami metrů krychlových, což podle České plynárenské unie se ani letos nijak výrazně nezmění. Výrazný růst spotřeby zemního se očekává do dvou až tří let s vybudováním nových plynových elektráren. V loňském roce se celková spotřeba plynu v ČR v porovnání s rokem 2008 snížila o šest procent na 8,161 miliardy krychlových metrů, což znamená, že v roce 2010 se pravděpodobně navrátíme k průměrným hodnotám let předešlých.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).