Spotřeba sýrů ve světě roste

19. května 2003, 00:00 - (vs)
19. května 2003, 00:00

Celosvětová spotřeba sýrů roste a důvodů je hned několik. Například rozšíření pizzy v Evropě zvyšuje spotřebu sýrů. Například v roce 1976 se vyrábělo 200 tisíc tun Mozarelly, ale o dvacet let později rozšíření pizzerií způsobilo pětinásobný nárůst výroby tohoto sýra z bůvolího mléka.

Celosvětová spotřeba sýrů roste a důvodů je hned několik. Například rozšíření pizzy v Evropě zvyšuje spotřebu sýrů. Například v roce 1976 se vyrábělo 200 tisíc tun Mozarelly, ale o dvacet let později rozšíření pizzerií způsobilo pětinásobný nárůst výroby tohoto sýra z bůvolího mléka.

V Evropě se jako polotovar používá 40 procent veškeré produkce sýrů. Podle Ebharda Hetznera, viceprezidenta Mezinárodní mlékárenské federace (IDF) i tolik kritizovaný hamburger, který je posypán nastrouhaným sýrem, vede ke zvýšení spotřeby. Ve vyspělých zemích napomáhá rozšíření supermarketů, které přispěly ke snížení ceny těchto mléčných produktů. Obchodní řetězce přispěly k tomu, že se mění způsoby prodeje. Zvyšuje se prodej balených sýrů, proti maloobchodnímu prodeji krájeného zboží přes pult. V Německou podíl balených sýrů

dosáhl 45 procent. „Spotřeba sýrů bude stoupat,“ předpokládá Hetzner. Na špičce jsou v Evropě Francie, kde za rok na osobu připadá 25 kg sýrů, vysoká spotřeba je v Řecku, Německu, Itálii a Polsku. Na světě se nyní ročně vyrobí 16,5 milionu tun sýrů. Experti předpokládají, že v nejbližších letech dojde k nárůstu spotřeby sýrů o 20 procent. V Evropě by se mělo jednat o mírnější nárůst (meziročně o 1,5 procenta), v USA asi o 2,5 procenta, v Oceánii o tři procenta. Tím stoupne zájem mlékáren o výkup mléka. Evropští sýraři se chtějí zúčastnit tohoto perspektivního byznysu, ale neubrání se při celosvětovém růstu spotřeby poklesu svého podílu výroby ze současných asi 55 na 40 procent. Tržby a zisky sýrařů půjdou nahoru. „Sýr je nejziskovější produkt celého mlékárenského odvětví,“ tvrdí Edvard Hopkin, generální ředitel IDF. „Stále vznikají nové produkty, které mají vysokou přidanou hodnotu,“ dodává. Mlékárenský průmysl dokázal pro výrobu sýrů využít například syrovátku, která byla ještě před 30 lety považována za odpad. Zejména v rozvojových zemích se šíří výroba sýrů z jiného než kravského mléka, hlavně ovčího, kozího, asi z 11 procent bůvolího, které se uplatňuje v Indii, Pákistánu, částečně v Egyptě a kvůli Mozarelle v malé míře v Itálii.

Výroba sýrů na osobu za rok ve vybraných zemích (v kg)

Francie 25,0

Německo 21,6

Itálie 21,4

Švýcarsko 18,1

Holandsko 14,7

USA 1 3,4

Česká republika 11,0

PRAMEN: ARCHIV

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Jak se daní příjmy z pronájmu bytu?
Segwit2x se nekoná. Bitcoin se zatím štěpit nebude.
Rozdíly v placení zdravotního a sociálního pojištění pro OSVČ
Měli byste se bát, když nakupujete na českých e-shopech?
Když za škodu může sport...
Auta
Škoda spustí výrobu elektromobilů v roce 2020, plug-in…
Tajemný prototyp z českých silnic přišel o maskování. Jedná se o nové Lynk&Co 02
Elektrický tahač Tesla Semi má po premiéře. Někteří ho ale za žádný zázrak nepovažují
První upoutávky na Mercedes-Benz CLS ukazují předek a digitální interiér
Nejlepší ojetá auta do 100 000 Kč, která jsou levná na provoz
Technologie
Operátoři slibují „datování bez počítání“. Je to prachsprostá lež [komentář]
Tip: Firefox vám poradí, čím nahradit nefungující doplňky. Jak na to?
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Google Maps budou přehlednější. Navíc se přizpůsobí chodcům i řidičům
Xeony generace Ice Lake mají 38 jader a HBM2. Xeony Phi nahradí 44jádrová verze ISX-H
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít