Menu Zavřít

Spořitelní družstvo Artesa má nového akcionáře, Biskupství českobudějovické

7. 10. 2019
Autor: Michael Tomeš, archiv Mladá fronta

Římskokatolické Biskupství českobudějovické vstoupilo do největší české záložny Artesa. Biskupství získalo ve spořitelním družstvu prostřednictvím majoritního akcionáře Artesa Capital podíl 9,5 procenta akcií.

Biskupství českobudějovické v krátké době požádá Českou národní banku o nabytí kvalifikované účasti, aby mohlo dále navýšit svůj podíl a získat v záložně majoritu. Dalším krokem biskupství bude nejenom navýšení kapitálu a žádost o bankovní licenci, ale především rozšíření služeb pro klienty. Artesa zavede ještě v letošním roce systém zvýhodněných půjček pro začínající podnikatele a rychlé půjčky na nákup nemovitostí.

Biskupství českobudějovické vstupuje do světa finančních služeb s cílem vybudovat ze záložny Artesa silnou banku, kterou zaštítí nejenom svojí finanční silou, ale především autoritou a osvědčenými zásadami. V souvislosti s touto změnou se stal předsedou správní rady Artesa Capital, a. s. generální vikář českobudějovické diecéze Mons. ThLic. David Henzl.

BRAND24

Spořitelní družstvo Artesa je největší česká záložna, má bilanční sumu 3,8 miliardy korun, kapitál 850 milionů korun a 4100 klientů. Kapitálovou přiměřeností necelých 25 procent Artesa převyšuje většinu bank na českém trhu.

Biskupství českobudějovické je rovněž silným ekonomickým subjektem, který spravuje vlastní aktiva v objemu téměř 6 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).