Menu Zavřít

Spor o další vývoj bitcoinu vyústil v překvapivé řešení - kryptoměna se rozdělí

1. 8. 2017
Autor: Profimedia.cz

Digitální měna bitcoin zřejmě získá svůj klon nazvaný bitcoin cash. Odštěpit se od hlavního trhu a založit si vlastní měnu se rozhodla skupina vlivných uživatelů, kteří nejsou spokojeni s navrhovanými technologickými změnami digitální měny, napsala agentura Reuters. Majitelé populární kryptoměny o své peníze nepřijdou.

Pokud se rozštěpení uskuteční, každý vlastník bitcoinů bude mít přístup ke stejné částce bitcoinů cash zdarma. „Prostě půjdete spát se stovkou bitcoinů a vzbudíte se se stejnou stovkou plus dalšími 100 bitcoiny cash,“ vysvětlil šéf technologické společnosti Bloq Jeff Garzik.

Jádro dlouhodobého sporu dvou vlivných skupin uživatelů tkví v rozdílném názoru na fungovaní kryptoměny. Zatímco jedna požaduje, aby software umožnil zpracovávat více transakcí a zlepšovat chod sítě, druhá, která vydělává zejména na poplatcích za transakce, se postavila proti změnám.

Bitcoin
Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální

Přijde digitální ráj na zemi? Čtěte více

 Spolek Paralelní Polis v pražských Holešovicích sdružuje hackery a nadšence pro nové technologie

BRAND24


Zatím však není zcela jasné, zda k rozdělení dojde a jakou hodnotu bude nová měna mít. Bitcoin cash by se pro nejstarší a nejhodnotnější digitální měnu mohl stát novým konkurentem. Nicméně novinku uživatelé neuplatní všude, někteří zprostředkovatelé plateb se rozhodli bitcoin cash nepodporovat. Patří k nim Coinbase, BitMEX a Bitstamp.

Přečtěte si také:

Blockchain místo tisíců úředníků? Ani v Česku to nemusí být utopie

Těžba kryptoměn spotřebuje víc elektřiny než středně velké státy

Alternativní platidla: deset a jeden způsob, jak být na mizině


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).