Menu Zavřít

Zakladatelé Googlu Page a Brin odcházejí z vedení Alphabetu. Povede jej Pichai

4. 12. 2019
Autor: čtk

Zakladatelé technologické společnosti Google Larry Page a Sergey Brin odstupují z vedení mateřské společnosti Alphabet, jejich místo v čele konglomerátu zaujme generální ředitel Googlu Sundar Pichai. Page a Brin to dnes oznámili na blogu Googlu s tím, že na činnosti Alphabetu se budou nadále podílet jako členové představenstva, akcionáři a spoluzakladatelé.

Page v Alphabetu působil jako generální ředitel, Brin zastával post prezidenta. Pichai, který stojí v čele Googlu přes čtyři roky, ve vedení Googlu zůstává.

„Dnes, v roce 2019, by společnost, pokud by byla člověkem, byla s 21 roky čerstvě dospělá a byl by čas opustit hnízdo,“ uvedli Page s Brinem. Google, který začal jako internetový vyhledávač, spustili v roce 1998.

Pichai do Googlu nastoupil v roce 2004, nejprve působil v oblasti správy a inovací softwarových produktů firmy, podílel se například na vytvoření prohlížeče Google Chrome a na vývoji aplikací Gmail a Mapy Google. V roce 2013 se stal šéfem divize Googlu pro operační systém Android.

V roce 2014 se o něm uvažovalo jako o možném nástupci generálního ředitele Microsoftu Steva Ballmera. Šéfem Microsoftu se nakonec Satya Nadella.

V lednu 2017 kritizoval exekutivní příkaz amerického prezidenta Donalda Trumpa, který mimo jiné dočasně zakázal vstup do USA všem lidem ze zemí, s nimiž jsou spojeny obavy z terorismu. V prosinci 2018 vystoupil ve Sněmovně reprezentantů, kde popřel obvinění některých amerických politiků, že běžná verze vyhledávače Google selektuje politické názory, a vyvrátil zprávy některých médií, že firma pracuje na cenzurované verzi internetového vyhledávače, která by splnila požadavky čínských úřadů. Kritiku si Pichai vyslechl i kvůli sběru dat uživatelů Googlu.

Vystudoval materiálové vědy a strojírenství na Stanfordově univerzitě a metalurgické inženýrství na Indickém technologickém institutu v Kháragpuru. Začínal jako manažer u mezinárodní poradenské společnosti McKinsey & Company.

Čtěte také:

Odveta za digitální daň: USA hrozí až 100procentními cly na některé zboží z Francie

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

BRAND24

Google porušuje GDPR, tvrdí studie. Dtest a další spotřebitelské organizace si na něj stěžují

Unie se shodla na směrnici o digitálním copyrightu. Má posílit práva tvůrců

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).