Menu Zavřít

Spolužáci z Pekingu a Moskvy

18. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Za OKD nabízíme až tři miliardy korun, tvrdí šéf Penty Finance

Marek Dospiva (34) Vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů a Pekingskou univerzitu. V roce 1994, krátce po ukončení studií, se stal jedním ze spoluzakladatelů společnosti Penta Brokers. V dubnu 1998 je pak u zrodu sesterské společnosti Penta Group, kde doposud působí jako předseda představenstva. V roce 2001 se vrací ze Slovenska do České republiky a se svými partnery zakládá další společnost, tentokrát Penta Finance, která má na starosti aktivity uskupení v tuzemsku. Rád lyžuje, hraje tenis a provozuje vodní sporty. V současné době se společně s kolegy z firmy připravuje na malý triatlon. Což znamená v jednom kuse uplavat 750 metrů, ujet na kole dvacet kilometrů a poté uběhnout dalších pět kilometrů. Volný čas tráví se svoji přítelkyní, popřípadě s rodiči a rodinou své sestry v Kutné Hoře. Dospiva je bezdětný a svobodný, hovoří anglicky, rusky a čínsky.

EURO: Penta neuspěla v privatizaci Severočeských dolů. To je docela propadák, nebo ne? DOSPIVA: Rozhodně ne. Naopak. Zorientovali jsme se v nové oblasti, kterou považujeme s ohledem na další investice za strategickou. Vstup do privatizace Severočeských dolů nebyl samoúčelný. Souběžně totiž probíhalo na Slovensku výběrové řízení na prodej Paroplynového cyklu, což je zdroj na výrobu elektrické energie a tepla pro Bratislavu. Zkušenosti a informace se nám hodily. Využívali jsme je v obou soutěžích. Soutěž na Paroplynový cyklus jsme nakonec vyhráli.

EURO: Vypíše-li kabinet nový tendr na prodej dolů, zúčastníte se ho? DOSPIVA: Nepovažujeme privatizaci Severočeských dolů za ukončený proces. Respektujeme rozhodnutí vlády a pevně doufáme, že prodej hnědouhelné firmy bude pokračovat. Samozřejmě se chceme opět zúčastnit. Věříme, že jako jeden z největších zaměstnavatelů v České republice a na Slovensku (v naší skupině pracuje na patnáct tisíc lidí) jsme případnou akvizicí Severočeských dolů schopni přispět ke stabilizaci regionu. Tak jak se tomu již děje v mnoha oblastech, kde působíme.

EURO: Ukázalo se, že v případě hnědouhelných dolů nehrály rozhodující roli jen cena a podnikatelský záměr, ale spíš zákulisní boje. Nepodcenila to Penta? EURO: Nechci o tom spekulovat. Nemyslím si, že jsme cokoliv podcenili nebo zanedbali. Vláda rozhodla v rámci zákona, je to její legitimní právo. Navíc správně vybrat nového vlastníka je nezáviděníhodná úloha. Kabinet potřebuje víc času, respektive se chce přesvědčit o nabídkách jednotlivých uchazečů.

EURO: Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban po zrušení tendru hovořil o výhodách propojení společností Mostecká uhelná a Severočeských dolů. Nevyřadil tak předem další případné uchazeče? DOSPIVA: Dají se najít argumenty, které podporují obě varianty. Důvody, proč propojovat obě hnědouhelné pánve. Stejně tak najdu i několik argumentů, které jednoznačně poukážou na to, že jejich propojením žádná synergie nevznikne, tudíž není výhodné. Ani jedno, ani druhé řešení nám nepřipadá zvýhodňující pro konkurenci nebo pro nás.

EURO: Máte vyčísleno, kolik peněz Penta utratila za neúspěšný tendr? DOSPIVA: Finanční skupiny, jako je Penta, to platí celosvětově, považují za úspěch, když z několika desítek až jedné stovky zkoumaných investičních příležitostí vyjde jedna. Naše společnost se v loňském roce zúčastnila zhruba třiceti podobných akcí a v několika z nich uspěla. Rozhodně máme lepší průměr úspěšnosti, než je přiznaný světový, proto případný nezdar považuji za něco zcela standardního.

EURO: Několikrát v minulosti jste upozornili, že se hodláte výhledově zaměřit na elektroenergetiku, jako jednu z perspektivních oblastí podnikání. Doly jste nezískaly. Ovlivní to nějak plány společnosti? DOSPIVA: Vůbec ne. Investiční příležitost stále existuje. Nemyslím, že musíme kvůli současné situaci měnit naši obchodní strategii. Chceme i nadále vstoupit do energetického sektoru a působit v něm jako strategický investor. Což jsme mimo jiné dokázali vstupem do Paroplynového cyklu Bratislava a ve vodárenství koupí Severomoravských vodovodů a kanalizací.

EURO: Ucházíte se o další uhelnou firmu, tentokrát máte zájem zhruba o 46 procentní podíl v OKD, proč? DOSPIVA: Nejen kvůli účasti v privatizaci Severočeských dolů jsme se podrobně zorientovali v energetice. Nyní se naskytla možnost získat významný minoritní podíl v OKD, považujeme je za jednu z mnoha investičních příležitostí. Navíc jsme schopni z pozice významného minoritního akcionáře přispět k vyřešení případných potíží při vedení firmy ze strany současných vlastníků.

EURO: Není snaha získat OKD jen prázdné gesto? Stát vyjednává exkluzivně o prodeji svých akcií s majoritním vlastníkem, společností Karbon Invest. Dal také jasně najevo, že nikoho jiného nepřizve… DOSPIVA: Stát si může vybrat, buď jednat s někým, kdo je podezřelý z nekalých praktik při správě společnosti OKD, nebo se zájemcem, který se může prokázat řadou úspěšných projektů. A také tím, že ovládnuté firmy svědomitě vede, restrukturalizuje je a případně prodává nadnárodním a renomovaným firmám. Právě takové řešení je dobrou variantou jak pro stát, tak i samotný severomoravský region.

EURO: Nabídli jste za akcie OKD necelé dvě miliardy korun. Firma přitom vlastní rozsáhlý majetek. Třeba na čtyřicet tisíc bytů za přibližně deset miliard korun. Není to trochu málo? DOSPIVA: Částka, kterou jsme nabídli, odpovídá současnému poznání, tedy bez důkladné analýzy ekonomické situace v těžařské společnosti. Kompetentním ministerstvům a Fondu národního majetku jsme písemně oznámili, že jsme s ohledem na další zjištění ochotni nabídnout za státní balík akcií až tři miliardy korun. Jsme připraveni dále vyjednávat.

EURO: A již někdo z fondu nebo ministerstev odpověděl? DOSPIVA: S ohledem na to, že jsme dopisy posílali v polovině minulého týdne, ještě ne.

EURO: Jednali jste o úmyslech koupit majoritní podíl v OKD s většinovým vlastníkem dolů Karbon Investem? DOSPIVA: Jednání se chystají.

EURO: Počátkem března jste se setkal s vedením finanční skupiny PPF. Jak uvedla média, hovořili jste se i o Nově. Znamená to, že chcete koupit tuto televizní stanici? DOSPIVA: Bavili jsme se o mnoha tématech. Ano, jedním z nich byla i TV Nova. Situaci kolem ní monitorujeme jako jednu z mnoha dalších potenciálních investičních příležitostí.

EURO: V tisku se objevily informace, že pomůžete PPF vyřešit spor s bývalým generálním ředitelem Novy Vladimírem Železným výměnou za spolupráci v některém z projektů… DOSPIVA: Jde o zcela nepodložené spekulace, o tomhle jsme nikdy nemluvili.

EURO: Po ovládnutí Severomoravských vodovodů a kanalizací jste ohlásili, že budete expandovat do Polska a na Slovensko. Můžete být konkrétnější? DOSPIVA: V každé z těch oblastí je specifická situace. Na Slovensku se dokončuje privatizace, která začala před dvěma lety. Šest vodárenských firem transformoval stát na akciové společnosti. Poté začal Fond národního majetku Slovenské republiky převádět jejich akcie na municipality s tím, že objem získaných akcií závisel na počtu obyvatel daného města či obce. V některých firmách bylo přerozdělení akcií ukončeno, jinde pokračuje. Vše by mělo být hotovo do konce roku. Právě o akcie municipalit bude mít Penta, respektive Severomoravské vodárny a kanalizace, zájem. Společnost má skvělou strategickou pozici, je na hranicích se Slovenskem a Polskem, zároveň je to brána východní část Moravy.

EURO: O které vodárenské firmy máte na Slovensku zájem? DOSPIVA: Expanze je založena na synergiích, které mají logiku především v případě, kdy jde o přilehlé území. Pro nás nemá význam region východního, ale severního, západního, případně i středního Slovenska. Podobné je to v Polsku. Tam se zaměříme na oblasti v blízkosti severomoravského kraje. Stejně tak je tomu i na Moravě, kde je pro nás zajímavá především východní část, která sousedí přímo se Severomoravskými vodovody a kanalizacemi.

EURO: Takže pokud se vaše záměry zdaří, poteče v polských kohoutcích česká voda? DOSPIVA: Je to specifické případ od případu. Severomoravské vodovody a kanalizace mají skvělé předpoklady rozšíření dodávek vody. Společnost disponuje dvakrát větší kapacitou, vody než je poptávka v regionu. Strategickou výhodou je, že její zdroje jsou umístěny na kopcích, a velkou část vody tak nemusí přečerpávat, stačí využívat gravitace. Provoz je tudíž výrazně levnější. Samozřejmě firma může dodávat vodu přímo jen tam, kde je to ekonomicky opodstatněné. Jako příklad lze zmínit dodávky vody do Přerova a Polska, kam již vede potrubí. Nebude-li výhodné budovat nové, což je mimochodem, velice nákladná záležitost, může společnost růst formou akvizic vodárenských společností, popřípadě vlastníků rozvodné sítě.

EURO: Naplnění těchto záměru je podmíněno získáním desetiletého investičního úvěru ve výši 1,7 miliardy korun. Už ho máte? DOSPIVA: Severomoravské vodovody a kanalizace musí postupovat podle zákona o hospodářské soutěži. Zhruba před dvěma týdny firma vypsala pro případné zájemce tendr na poskytnutí úvěru. Počítáme, že smlouvu s vybraným bankovním ústavem podepíšeme nejpozději za dva a půl měsíce. Odezva je velká.

EURO: Počítáte s tím, že na expanzi použijete jen peníze z úvěru, nebo se bude jednat o vyšší částku? DOSPIVA: Záleží kolik a jaké budou příležitosti. Nemáme v této oblasti hranice. Důležitá je ekonomická návratnost investic.

EURO: Sazka chce takřka celou výstavbu nové hokejové haly financovat prostřednictvím dluhopisů. Jakou roli hraje v této záležitosti Penta? DOSPIVA: Společnost Sazka standardně emituje dluhopisy za 190 milionů eur. Manažerem emise je společnost Credit Suisse First Boston, poradcem je Penta. Dluhopis je nabízen jak mezinárodním klientům v Londýně a USA, tak i místním pobočkám zahraničních bank. Dílem je nabízena prostřednictvím Credit Suisse First Boston, dílem Pentou. Obě firmy počítají s tím, že si část dluhopisů koupí a zařadí je do svých portfolií.

EURO: Kolik dluhopisů si koupíte a jaký mají výnos? DOSPIVA: Významný objem, nepůjde pouze o miliony eur. Splatnost dluhopisů je deset let, k výnosu se nechci vyjadřoval do doby, než bude upsaná.

EURO: Státní úředníci hovořili v souvislosti s několika privatizačními tendry, například Severočeské doly nebo Unipetrol, o Pentě jako bezpečnostním riziku pro Českou republiku… DOSPIVA: To je nesmysl.

EURO: Objevilo se podobné varování i ze strany slovenského premiéra Dzurindy. DOSPIVA: Ano. A nakonec se ukázalo, že to byla novinářská kachna. Osoby, které měly údajně něco takového tvrdit, vše popřely. Již se tím dále nezabýváme.

EURO: Kdo vlastně za Pentou stojí? DOSPIVA: Jsme privátní investiční firma, která letos oslaví desáté výročí založení. Společnost vlastní pět fyzických osob. Já jediný jsem Čech a zároveň největší akcionář. Společníky jsou moji spolužáci, se kterými jsem studoval Diplomatickou akademii na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů a na Pekingské univerzitě, i absolventi právnické fakulty v Praze. Působíme na slovenském a českém trhu.

EURO: Není firma v posledních letech aktivnější v Česku než na Slovensku? DOSPIVA: Neřekl bych. Na Slovensku působí Penta ve VŠZ, v portfoliu má i Závody SNP Žiar nad Hronom, loni proběhla úspěšná akvizice Ozety Trenčín, letos Paroplynový cyklus v Bratislavě. Řekl bych, že v Česku jsme začali být aktivní až v posledních dvou letech, kdy jsem se vrátil domů ze Slovenska.

EURO: V České republice definitivně zůstanete? DOSPIVA: Zda definitivně, není jisté. Chceme-li udržet své silné postavení, musíme růst. Uvědomujeme si, že se minimálně potřebujeme dostat ještě na jeden další trh. Zatím je předčasné říci, kterým směrem. Analyzujeme okolní a vzdálené regiony. V rámci spolupráce s Credit Suisse First Boston řešíme, kam chceme v budoucnu proniknout.

EURO: Můžete alespoň naznačit, zda na východ nebo západ? DOSPIVA: Teritorium střední a východní Evropy

EURO: Do východní Evropy řadíte i Rusko? DOSPIVA: Ano, i Rusko.

EURO: Kolik jste investovali v České republice? DOSPIVA: V řádech několika miliard korun. Za nákup akcií Severočeských dolů jsme byli ochotni a připraveni zaplatit 7,5 miliardy korun. To je zhruba rámec investic, který je schopna Penta bez problémů zvládnout.

CONTENT24

EURO: A co plány pro Česko? EURO: Pokračovat v současném trendu z pozice silného investora, vyhledávat příležitosti v jakémkoliv oboru. Jediným motivem bude zhodnocení investic. Pokud půjde o některý ze strategických oborů, Penta si takovou akvizici ponechá v portfoliu delší časové období. V opačném případě firmu ozdravíme a následně prodáme strategickému investorovi. Nemíníme se nijak omezovat v našich investicích ani se výrazně profilovat vyloženě na jedno odvětví.

EURO: Vaše zájmy jsou široké. Pomáháte i Mlékařskému a hospodářskému družstvu Jih ve sporu o akcie mlékárenské společnosti Madeta. DOSPIVA: Družstvo nás oslovilo. Umíme se orientovat v obchodu s akciemi, a tak jsme na jejich nabídku kývli. Původní varianta počítala s tím, že budeme v Madetě figurovat jako jeden z jejích vlastníků a část podílu poté prodáme. V současné době je otázkou, jak dopadne právní spor o akcie firmy. Pravda je taková, že podíl v Madetě stát prodal Jihlavským mlékárnám. Dnes nevíme, do jaké míry je obchod uskutečněný Podpůrným garančním rolnickým a lesnickým fondem platný, nebo neplatný. Pokud je vratný a usoudíme, že smlouva, kterou mělo družstvo Jih platí, získáme společně akcie Madety. Zjistí-li se naopak, že prodej akcií Jihlavským mlékárnám je platný a podíly se vracet nebudou, budeme žádat sankce za způsobenou škodu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).