Menu Zavřít

Spojené státy využívají slunce i vítr

10. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Investice do obnovitelných zdrojů energie rostou závratným tempem. Zatímco v roce 2006 celosvětové činily 100 miliard dolarů, do deseti let by se měly dostat na více než sedminásobek. Uvádí to nejnovější průzkum Ernst & Young o atraktivnosti zemí z pohledu obnovitelných zdrojů energie.

Investice do obnovitelných zdrojů energie rostou závratným tempem. Zatímco v roce 2006 celosvětové činily 100 miliard dolarů, do deseti let by se měly dostat na více než sedminásobek.

Uvádí to nejnovější průzkum Ernst & Young o atraktivnosti zemí z pohledu obnovitelných zdrojů energie. Vytvářený index sleduje a hodnotí modernizaci obnovitelných zdrojů ve 25 zemích světa. Nejpříznivější situace panuje stále v USA. Poptávka po obnovitelných zdrojích energie je podporovaná i konkurenčními vládními pobídkami a výrazně rychle roste. Podle Jonathana Johnse, ředitele divize obnovitelných zdrojů energií Ernst & Young, neexistují navzdory nejistotě, která panuje na některých světových trzích, žádné známky toho, že by tento trend růstu v budoucnu zpomalil.

Ve světě je patrný intenzivní boj o podílu na zisku. Obchodníci s cennými papíry stále více soupeří o účast na lukrativním energetickém byznysu. Spekulace o dalších fúzích v letošním roce navíc podnítily růst cen akcií. „Přestože na celosvětových trzích s cennými papíry došlo k prudkému poklesu obchodů, u akcií energetických společností se tento negativní trend zatím neprojevil,“ vysvětluje současný vývoj Johns.

Aktuální úroveň růstu tohoto odvětví činí 20 až 30 procent za rok. Výrobci se snaží dosáhnout větších zisků a na trh vstupují noví hráči z rychle se rozvíjejících ekonomik, případně z Japonska. Tyto faktory pravděpodobně způsobí, že další fúze a akvizice změní dodavatelské řetězce a do popředí se dostanou výrobci klíčových aktiv, jakými jsou například převodovky a ložiska.

Žebříček obnovitelných zdrojů energie, který je sestavován na základě hodnocení investic do veškerých druhů obnovitelných zdrojů (od sluneční a větrné energie po biomasu), ukazuje, že již od loňského podzimu se celosvětově stále drží na prvním místě Spojené státy.

BRAND24

Během posledního čtvrtletí zůstalo pořadí v žebříčku v podstatě stejné. Největší změnu zaznamenala Velká Británie, která se v tabulce posunula o tři místa nahoru - z páté na druhou pozici, o kterou se dělí s Indií a Španělskem. K lepšímu postavení investorů zde přispěla britská vláda vydáním Bílé knihy o energetice, která obnovitelné zdroje staví do centra zájmu budoucí státní energetické politiky.

Podle Johnse vypadá budoucnost odvětví velice slibně, i když nutnou podmínkou úspěchu je začít s aktivitami okamžitě. „Společnostem, které chtějí získat nové technologie a těžit z nich, vstoupit na nové trhy a zvyšovat rozmanitost výrobků v rámci svého odvětví, nesmí chybět finanční zázemí a dynamický přístup,“ radí Johns.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).