Menu Zavřít

SPOJENÉ STÁTY BRALY VŠECHNO

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Také v devadesátých letech se vyplatilo investovat za Atlantik

V týdeníku EURO (5/2000) jsme ukázali nejlepší fondy posledních pěti let. Většina z nich investuje do amerických akcií. Také pohled na výkonnost fondů za deset let potvrzuje, že devadesátá léta patřila jednoznačně Americe. Mezi nejlepší desítku se dostaly jen tři subjekty, které neinvestují ve Spojených státech.

Výsledky jednotlivých fondů jsou také velmi zajímavé. Jde o to, že v devadesátých letech dominovaly akcie velkých firem nad menšími a středními. Index S & P 500 (velké firmy) vzrostl o 481,2 procenta a index Russell 2000 (malé firmy) vzrostl o 306 procent (údaje v euru). O to zajímavější je skutečnost, že vítězem se stal fond, který investuje do akcií menších amerických firem bez oborového zaměření - Mercury N. American Opportunity. Druhý fond stejného správce, Mercury North American, který se umístil na čtvrtém místě, investuje do akcií velkých růstových firem.

BRAND24

Zajímavých výsledků dosáhla i britská společnost Threadneedle. Její na Ameriku zaměřené fondy se umístily na druhém, respektive šestém místě. Do nejlepší desítky se protlačil i Threadneedle European Select, který kupuje akcie velkých i menších firem na evropském kontinentu. Pro srovnání, akciový index MSCI Europe vzrostl za stejné období o 403 procent.

Páté místo obsadil jediný „exotický fond Baring Hong Kong & China, který vzrostl o 645 procent, Index MSCI Hong Kong zhodnotil o 643 procent, a to navzdory poklesu o 63 procent v období od srpna 1997 do září 1998.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).