Menu Zavřít

Spojené arabské emiráty a Izrael: technologičtí lídři k sobě hledají cestu

26. 12. 2019
Autor: Shutterstock

Dva moderní státy, mezi kterými leží poušť Arabského poloostrova, spojuje i přes rozdílnou politiku jedno – zaměření na moderní technologie. Spojené arabské emiráty a Izrael jsou technologickými lídry Blízkého východu.

Stát Izrael a Spojené arabské emiráty jsou dvěma specifickými teritorii v rámci pestré palety zemí Blízkého východu. Navzdory tomu, že se oba státy vyznačují odlišnými historickými, kulturními, náboženskými a socioekonomickými charakteristikami, jejich obyvatelé sdílejí silný smysl pro inovativní myšlení a impozantní schopnost zhodnocovat svůj lidský potenciál při realizaci technologického pokroku. Tato společná vlastnost otevírá možnosti pro sbližování vztahů mezi oběma zeměmi, které nikdy formálně nenavázaly diplomatické styky.

Obě země se řadí do první desítky nejvýznamnějších mimoevropských exportních trhů Česka (čtvrté a sedmé místo) a tvoří skoro pětinu českého vývozu na Blízký východ. Jen v loňském roce dosáhl český export do těchto zemí hodnoty 1,72 miliardy dolarů. Zásadní úlohu při rozvoji obchodních vztahů s těmito zeměmi hrají zastupitelské úřady ČR v Tel Avivu a Abú Dhabí, zahraniční kanceláře CzechTrade v Tel Avivu a Dubaji a také bilaterálně zaměřené podnikatelské asociace, jakými jsou Česko-izraelská smíšená obchodní komora (ČISOK) či Czech Business Council (CBC) v Dubaji.

S ohledem na masivní rozvoj moderních technologií, investic do inovací a zakládání startupových firem, Izrael a Emiráty představují pro ministerstvo průmyslu a obchodu prioritní teritoria z hlediska navazování dlouhodobých vědecko-technologických partnerství. Letos v červnu proběhlo v Praze dvoudenní česko-izraelské inovační fórum a o měsíc později se uskutečnilo historicky první business fórum mezi zástupci České republiky a SAE. Obě akce se konaly pod osobní záštitou místopředsedy vlády a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka.

Ministerstvo plánuje, že kromě české oficiální účasti na EXPO 2020, kde Česká republika představí prostřednictvím svého pavilonu a jedenácti rotačních expozic to nejlepší z české vědy, inovací, průmyslu, služeb a designu, včetně unikátní technologie na výrobu vody ze vzduchu S.A.W.E.R., bude v příštím roce podepsána mezivládní dohoda o hospodářské a technické spolupráci mezi Českem a SAE.

Ultramoderní Silicon Wadi
Izrael je vysoce vyspělá tržní, inovativní a znalostní ekonomika. Patří do top 20 zemí světa. Podle Indexu lidského rozvoje OSN je v kategorii velmi vyspělých. Patří mezí absolutní špičku z hlediska objemů finančních prostředků vynakládaných na výzkum a vývoj v poměru k HDP a je pátý na světě v počtu schválených patentů na obyvatele. Po Spojených státech má přitom Izrael také druhý největší počet startupů na světě a po USA a Číně je třetí v počtu společností kótovaných na burze NASDAQ.

V Izraeli mají výzkumná a vývojová centra takové firmy jako Apple, Cisco Systems, Facebook, Google, HP, IBM, Intel, Microsoft, Motorola, Samsung a řada dalších. Izraelský Silicon Wadi je mnohými považován za druhý nejdůležitější technologický hub po americkém Silicon Valley. Řada světových korporací nakupuje izraelské technologické společnosti kvůli jejich úspěšnosti, ziskovosti, spolehlivosti a kvalitě jejich pracovníků.

Autor pracuje v Oddělení Afriky, Asie a Austrálie sekce Evropské unie a zahraničního obchodu Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

BRAND24

PDF verze prosincového čísla magazínu Export a podnikání ke stažení
 Titulka Export a podnikání 12/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).