Menu Zavřít

Spočítat v korunách, zaplatit v eurech

12. 3. 2007
Autor: Euro.cz

DANĚ PO PŘIJETÍ EURA Daňová přiznání za rok předcházející roku přijetí eura bude zapotřebí vykazovat v korunách. Daň se poté přepočte na euro a bude nutné ji zaplatit již v evropské měně. Počítá s tím národní plán na přijetí eura, který koordinační skupina předloží ke schválení vládě do konce března.

DANĚ PO PŘIJETÍ EURA Daňová přiznání za rok předcházející roku přijetí eura bude zapotřebí vykazovat v korunách. Daň se poté přepočte na euro a bude nutné ji zaplatit již v evropské měně. Počítá s tím národní plán na přijetí eura, který koordinační skupina předloží ke schválení vládě do konce března.

Daňová přiznání za rok, který bude předcházet přijetí eura, budeme vyplňovat ještě v korunách. Daně však zaplatíme v eurech. Je to proto, že v období před přechodem na společnou měnu budou ještě veškeré zákony včetně položek, jako jsou slevy na daních nebo nezdanitelné částky, uváděny v korunách. Výše daně se poté podle stanoveného koeficientu přepočte na euro a daň bude nutné zaplatit již v eurech. Případné vratky bude finanční úřad daňovým poplatníkům posílat rovněž v eurech. Počítá s tím národní plán na přijetí eura, který do konce března dostane na stůl vláda.

Na výplatních páskách budou muset zaměstnavatelé uvádět jednotlivé hodnoty -minimálně hrubou a čistou mzdu, zálohu na daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění - v korunách i eurech. A to pět až šest měsíců před zavedením eura a jeden rok po zavedení. Pro dávky sociálního zabezpečení bude nutné přepočítat příjmy a dávky i do minulosti, podrobně tuto záležitost zatím národní plán neřeší s tím, že to bude předmětem jeho další aktualizace.

VELKÝ TŘESK

Euro bude zavedeno v České republice scénářem takzvaného velkého třesku. Tedy formou jednorázového přechodu na euro, které bude naráz zavedeno v bezhotovostním i hotovostním platebním styku. Minimálně dva roky před zavedením eura musí Česká republika vstoupit do systému směnných kurzů ERM II, kde bude kurz koruny k euru pevně zafixován. Pro přepočet korun na euro bude stanoven přesný koeficient, a to na šest číslic (tedy v podobě 1 euro = xx,xxxx koruny).

Národní plán počítá s tím, že korunovými bankovkami a mincemi bude možné platit ještě dva týdny po přijetí eura. Obchodníci budou povinně uvádět ceny v korunách i eurech pět až šest měsíců před zavedením společné evropské měny a celý rok poté. Toto opatření má bránit neopodstatněnému zvyšování cen.

CONTENT24

Lidé si budou moci vyměnit korunové bankovky a mince v komerčních bankách ještě během šesti měsíců po startu eura.

Přijetí eura rozhodně nelze chápat jako nějakou měnovou reformu. Nebude nutné měnit úspory na eura nebo splácet úvěry. Veškeré úspory i úvěry lidí budou přepočteny jedním koeficientem, jedním pevným kurzem koruny k euru. Hodnota úspor se tedy nijak nesníží. S ohledem na to, že koruna se bude velmi pravděpodobně k euru nadále mírně zhodnocovat, není výhodné měnit na eura korunové úspory nyní. Naopak, je rozumné nadále je vytvářet a držet v české měně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).