Menu Zavřít

Špatné načasování

26. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Topolánek zaváhal, když odmítl podpořit znovuzvolení Barrosa šéfem Evropské komise

Jsme pro, nebo proti? Podpoří Česko Portugalce José Manuela Barrosa v jeho tažení za znovuzvolení předsedou Evropské komise (EK)? Nebo bude proti a začne prosazovat nějakého outsidera? Většina evropských lídrů se už vyjádřila pro Barrosa. Český premiér Mirek Topolánek to však během tiskové konference po posledním summitu v Bruselu odmítl učinit. Nebylo přitom úplně jasné proč, neboť jindy o něm hovořil v superlativech. A vedle něho sedícímu Barrosovi ztuhl vítězoslavný úsměv. „Nasadil“ jej totiž trochu ukvapeně.

Leadership k ničemu

Bude to přitom pravděpodobně Barroso, kdo významně ovlivní složení nové EK a bude rozdělovat i jednotlivé komisařské posty. Nominovaný předseda totiž se zástupci členských států EU vybírá své budoucí podřízené a dle smlouvy z Nice i „rozhoduje o vnitřní organizační struktuře“. Lépe řečeno, může se pomstít a vetovat eurokomisaře navrženého ČR. Nebo mu může přidělit neatraktivní post. Po schválení Lisabonské smlouvy se jeho pravomoci ještě zvýší. Proto bylo zvláštní, že se český premiér předminulý pátek takto zachoval.
Pravdou je, že Topolánek, současný „šéf EU“, byl v euforii, protože mu na posledním summitu vše vycházelo – nebo to tak alespoň mohl prezentovat. A šéfkomisař Barroso ho několikrát pochválil za „perfektní leadership“. Co víc si mohl přát. Do pádu jeho vlády zbývaly ještě čtyři dny. Na dotazy odpovídal suverénně, s přehledem, spatra, bez vytáček.
Na otázku Jaký je váš názor na znovuzvolení Barrosa předsedou EK? přesto Topolánek odpověděl: „Za prvé jsem dalek toho, abych vám sděloval jakýkoli názor tohoto druhu. Za druhé mohu říct, že spolupráce s EK a zejména s Barrosem je absolutně nadstandardní. V tomto smyslu si nemám na co stěžovat. Nemyslím si, že v tuto chvíli bude někdo zveřejňovat své názory. Budeme mít dost času, abychom se věcí zabývali. Mimo jiné proto, že dosud není úplně vyjasněná – kvůli neratifikované Lisabonské smlouvě – otázka nástupu nové EK. Proto se k tomu nemíním vyjadřovat. Platí závěry z prosince (prosincový summit EU – pozn. red.). To je vše, co jsem ochoten sdělit.“
Topolánek neměl úplně pravdu. Podporu Barrosovi už totiž vyjádřili státníci, jako je britský premiér Gordon Brown nebo francouzský prezident Nicolas Sarkozy. A ve prospěch charismatického Portugalce se vyslovil i šéf momentálně nejsilnější evropské politické strany – Evropské lidové strany – Wilfried Martens.

BRAND24

Mezi Nice a Lisabonem

Proto je pravděpodobné, že se Barroso podruhé stane předsedou EK. Ať už má, nebo nemá českou podporu, bude se hlasovat kvalifikovanou většinou. Otázkou je, bude-li EK ustavena dle smlouvy z Nice nebo z Lisabonu. Či nějaký „paskvil“ mezi nimi.
V prosinci 2008 se hlavy států a vlád členských zemí EU na summitu lídrů pod francouzským vedením shodly, že nový předseda EK by měl být nominován hned po červnových volbách do Evropského parlamentu. V té době však bude stále platit smlouva z Nice, dle které má být počet komisařů nižší než ten současný. Kdo vypadne?
Nebo to bude jinak a dle smlouvy z Nice bude nominován pouze Barroso? Že by prozatímně vládl se svým starým týmem a počkal, až Irové na druhý pokus schválí Lisabonskou smlouvu, která žádnou „komplikaci“, jako je snížení počtu komisařů, neobsahuje? Co když však Irové na podzim „Lisabon“ opravdu schválí? Bude Barroso odvolán dle Nice a znovujmenován podle Lisabonu?

Nemožnost předvídat

Jasno nemají ani právníci české mise při EU. „Funkční období EK je pětileté a nelze je formálně prodloužit. Jmenování nové EK by tedy mělo být načasované tak, aby se nová komise ujala funkce přesně poté, co skončí mandát současné, tedy 1. listopadu 2009,“ tlumočil jejich názor pro týdeník EURO mluvčí Jiří Šebek. „Vzhledem k výjimečným okolnostem je však možné, že se procedura jmenování bude odehrávat delší dobu. V takovém případě by současná EK zůstala ve funkci až do okamžiku jmenování nové. V každém případě by šlo jen o omezenou dobu. Nic bližšího nelze v tomto okamžiku předvídat.“
Ať tak nebo tak, jedno je jisté, José Manuel Barroso bude i ve druhé polovině roku 2009 na bruselském hřišti důležitým hráčem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).