Menu Zavřít

Špatná může být jakákoliv nemocnice

9. 5. 2005
Autor: Euro.cz

ŘEDITEL SOUKROMÉ OČNÍ KLINIKY LEXUM PETR KOCIÁN: Na právní formě nezáleží. Špatná či ztrátová může být státní i soukromá nemocnice. Podle ředitele soukromé pražské oční kliniky Lexum Petra Kociána je jen potřeba, aby se její provozovatelé chovali jako správní hospodáři.

ŘEDITEL SOUKROMÉ OČNÍ KLINIKY LEXUM PETR KOCIÁN: Na právní formě nezáleží. Špatná či ztrátová může být státní i soukromá nemocnice. Podle ředitele soukromé pražské oční kliniky Lexum Petra Kociána je jen potřeba, aby se její provozovatelé chovali jako správní hospodáři.

Fungování soukromého zařízení je podle Petra Kociána jednodušší. „Jestliže k něčemu přistupuji z dlouhodobého hlediska a chci být dlouhodobě úspěšný, musím investovat zisk. Nemůžu si dovolit veškeré peníze, které se vydělají, rozdělit mezi zaměstnance na platy, nebo je rozdělit mezi akcionáře na dividendy,“ vysvětluje Kocián.

Jeho klinika funguje tak, že má z finančního hlediska prakticky dvě části. Jednu, což je oblast refrakční chirurgie (odstraňování krátkozrakosti či dalekozrakosti pomocí laseru nebo implantací nitroočních čoček), která není hrazena ze všeobecného zdravotního pojištění. „Tato část pak vlastně dotuje činnost druhé části,“ vysvětluje Kocián.

Druhá část je oblast kataraktové chirurgie, to znamená operaci šedého zákalu, která je stoprocentně hrazena ze všeobecného zdravotního pojištění. „Máme smlouvu se všemi zdravotními pojišťovnami a zde si pacient naprosto nic neplatí. Zatímco v první části jsou to služby placené, takže tam se ucházíme o zákazníka stejně tak, jako to je jinde v obchodě. Musíme pacienta přesvědčit, že jsme nejlepší zařízení,“ přibližuje Kocián.

Ve druhé oblasti jsou podle něj postupy trochu jiné, protože tu zdravotní pojišťovny platí a pacient se v podstatě nerozhoduje podle ceny, ale podle svého dojmu ze zdravotnického zařízení. „Tato kombinace nám umožňuje dosahovat zisk,“ shrnuje Kocián. I jeho však trápí nejistota kolem budoucí výše úhrad jednotlivých úkonů a financování zdravotnictví vůbec.

BRAND24

„Díváme se na to zčásti z povzdálí, protože nejsme nemocnice nebo lůžkové zdravotnické zařízení. Na druhou stranu samozřejmě máme obavy, protože současná i předchozí ministryně se v podstatě snaží vytlačit soukromá zdravotnická zařízení na periférii.

Prosazují myšlenku, že správná péče je poskytována pouze v nestátních nebo ve veřejnoprávních zařízeních. To považuji za zásadní omyl. Stát, popřípadě pacienti by se měli zajímat o to, jaká je úroveň péče a náklady na ni. A je jedno, jestli je nemocnice státní, nebo soukromá,“ dodává.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).