Menu Zavřít

Spasí SROP regiony?

6. 9. 2004
Autor: Euro.cz

REGIONÁLNÍ ROZVOJ Trvalý hospodářský růst i stoupající kvalita života - toho chce povzbuzováním ekonomiky dosáhnout program SROP, za který zodpovídá ministerstvo pro místní rozvoj.

**REGIONÁLNÍ ROZVOJ

BRAND24

Trvalý hospodářský růst i stoupající kvalita života - toho chce povzbuzováním ekonomiky dosáhnout program SROP, za který zodpovídá ministerstvo pro místní rozvoj.

Při sestavování nové vlády byl prý mezi stranami největší zájem o dosazení vlastního člověka na ministerstvo pro místní rozvoj. Právě jím totiž budou proudit finance ze strukturálních fondů Evropské unie. Na starosti má i Společný regionální operační program (SROP), který by měl být díky objemu financí, které přerozdělí, tím úplně největším a tedy i nejvýznamnějším. Vyjádřeno v číslech: SROP by měl pojmout 31,24 % všech prostředků ze strukturálních fondů, které k nám v období let 2004 až 2006 mohou plynout. Jde zhruba o 454,333 milionu eur (přibližně 1,45 miliardy korun). Kraje, obce, mikroregiony (resp. svazky obcí) i státní organizace, ale také podnikatelé a neziskové organizace mohou pro projekt, který spadá do oblasti podpory podnikání, rozvoje infrastruktury, rozvoje lidských zdrojů či rozvoje cestovního ruchu, získat od 35 do 80 % rozpočtu projektu. Podmínkou je samozřejmě splnění přísných kritérií. Logická je snaha přenést co nejvíce úkonů na nižší administrativní úroveň, z toho také vyplývá jistá míra decentralizace a složitější postupy, než je zvykem u jiných operačních programů. SROP spadá pod Odbor řídicího orgánu SROP (ministerstvo pro místní rozvoj) a Regionální rady (zástupci krajů). Sekretariáty druhého jmenovaného orgánu přijímají žádosti, formálně je kontrolují, vyhodnocují a doporučují ke schválení. V prvním kole přijímání projektů uzavřeném 30. července 2004 bylo přijato 456 projektů, které podle odhadů žádají o podporu v souhrnné výši osmi miliard korun (z toho dvě miliardy mají přijít z rozpočtu státu, krajů či obcí). Druhé kolo výzvy bude vyhlášeno také ještě letos, konkrétně po 1. říjnu, ale v některých oblastech již nyní objem požadovaných prostředků přesahuje objem možných zdrojů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).