Menu Zavřít

Spam je morem elektronické komunikace

7. 6. 2004
Autor: Euro.cz

VYPOŘÁDEJTE SE S NEZVANOU POŠTOU Kolik e-mailů, které vám denně dojdou, vůbec nečtete a nestojíte o ně? Podle průzkumů je zhruba každý třetí až pátý mail nevyžádaný. Snižují efektivnost práce, zvyšují nároky na zaměstnance. Zkuste se bránit.

VYPOŘÁDEJTE SE S NEZVANOU POŠTOU

Kolik e-mailů, které vám denně dojdou, vůbec nečtete a nestojíte o ně? Podle průzkumů je zhruba každý třetí až pátý mail nevyžádaný. Snižují efektivnost práce, zvyšují nároky na zaměstnance. Zkuste se bránit.

Bez elektronické pošty by se dnes těžko podnikalo. Řada firem komunikuje takřka výhradně e-maily a ušetří na tom velké částky. Je levnější poslat jeden e-mail než se telefonicky dotazovat zákazníka na druhém konci republiky. Bohužel, s rozvojem pozitivních stránek e-mailové komunikace přišel v ruku v ruce i rozvoj spamu. Nevyžádaná elektronická pošta denně zaplavuje miliony e-mailových stránek neskutečnými objemy dat, která nikdo nečte a ani o ně nikdy nestál. Přestože už bez čtení obsahu mailu poznáte, že jde o spam - například podle předmětu, který se neustále opakuje - ztrácíte kvůli němu čas. Nehledě na to, že vás, příjemce, stažení takového mailu stojí peníze. Zatímco leták ve poštovní schránce vám nezpůsobí žádné náklady, mail v e-mailové schránce něco stojí - už jen připojení k internetu není zadarmo. Jedna z četných studií, která na téma spam vznikla, tvrdí, že americké firmy ztratí na každém nevyžádaném e-mailu jeden dolar. Kolik každý den tratí firma o tisícovce zaměstnanců, kterým každý den přijde několik takových mailů, není třeba rozebírat.

CO PŘEDCHÁZÍ SPAMU

Nevyžádaná pošta je směřována na známou elektronickou adresu. Z toho vyplývá, že na neznámé maily spam nechodí. Spameři (autoři spamu) získávají e-mailové adresy několika cestami. Nejjednodušší je získat je od jiného člověka z „oboru“, ať už zdarma nebo za peníze. Jinou účinnou variantou je prohledávání internetových stránek prostřednictvím softwarových robotů. Ty automaticky bez přestání navštěvují webové stránky a snaží se z nich vyjmout odkazy na odeslání elektronické pošty obsahující mailovou adresu. Časově náročnější metodou jsou útoky za pomoci náhodných kombinací slov. Hledač e-mailových adres vkládá před zavináč slova z nějaké databáze, nejčastěji slovníku. Proto jsou tak často spamované nejpoužívanější obecné emailové adresy jako help@xx.xx, it@xx.xx nebo adresy složené z křestních jmen, příjmení nebo jejich kombinací. Podobný způsob představuje náhodné kombinování nikoliv už celých slov, ale jednotlivých písmen.

JAK SE BRÁNIT NEVYŽÁDANÉ POŠTĚ

Proti prvnímu způsobu je obrana jednoduchá. Snažte se nikde zbytečně nezveřejňovat svou adresu. Platí to i pro přispívání do nejrůznějších internetových diskuzí. Chcete-li tam na sebe zanechat kontakt, udělejte to alespoň šifrovaně: nikoliv dolejs@profit.cz, ale třeba „dolejs z profit.cz“ nebo „dolejs at profit dot cz“. Každý člověk to rozluští, ale jednoduchý robot má smůlu a vaše adresa nepadne do nepovolaných rukou. Ještě rozumnější je vytvořit si mailovou adresu vyloženě pro tyto případy přispívání do diskuzí, kde vám bude jedno, kolik spamu přijde, protože tuto schránku nikdy nevybíráte. Složitější je to u firemních internetových stránek, kde musí být kontakty vidět na první pohled. Jde to udělat internetovou stránkou s maskovanou e-mailovou adresou. Odborné servery radí maskovat adresy do ASCII kódu, generovat stránky obsahující e-mailové adresy dynamicky, například pomocí e-mailových formulářů nebo je zveřejňovat v podobě obrázku. Proti zjišťování adres kombinací slov či písmen v podstatě neexistuje obrana. Ale izde je malá možnost jak spamerům ztížit jejich činnost, a to zkombinováním nestandardní emailové adresy z nesmyslů jako bflm04psvz@xx.xx. Taková emailová adresa má ovšem jinak samé nevýhody: nikdo si ji nezapamatuje a stejně ji někdo může odhalit náhodnou kombinací. Přesto je dobré tvořit adresy před zavináčem delší, třeba i s nějakou číslovkou.

ODSTRANĚNÍ SPAMU

Ani sebelepší prevence není zárukou klidu. Občas je třeba přistoupit k radikálnějšímu řešení, když spam pronikne do vaší schránky. N ajde-li si cestu do vaší schránky pár nevyžádaných mailů týdně, stačí nevyžádanou korespondenci mazat a dále se tím netrápit. Horší to je, když záplava spamu převýší únosnou mez. To je na čase začít něco dělat, jinak většinu doby strávíte mazáním nechtěných mailů. Zkuste se nejprve podívat, jestli se nemůžete z databáze spamera sami odhlásit. U některých mailů to jde. Stačí jen kliknout na nějaký link nebo na příslušné stránce zadat svou adresu. Další možností - nejúčinnější - je filtrování pošty. Je však nutné postupovat opatrně, aby filtr nezachytil i maily, které nepatří do spamového ejlépe je filtrovat maily přímo na firemním poštovním serveru, spam pak zbytečně nekoluje po firemní síti a je mazán rovnou na začátku. Každý poštovní program obsahuje základní nabídku filtrace. Lze blokovat jednotlivé adresy odesílatelů. Pokud víte že z adresy buy@hotmail.com vám neustále chodí spam, tak tuto adresu zablokujete. V poštovních programech stačí kliknout pravým tlačítkem myši na odesílatele a vybrat nabídku blokovat. Dobré je ifiltrovat celé domény, například sex.com. Filtrovat lze i podle slov v předmětu (doporučuji slovo jako adv, advert, penis, sex, viagra, lolita, teen atd.). Slova je však nutné pečlivě volit, abyste nepřišli o důležitou poštu. Existuje také řada specializovaných programů, které spam více či méně účinně řeší. Dají se nainstalovat buď na server, nebo na jednotlivé počítače.

PRÁVNÍ OCHRANA JE DĚRAVÁ

I když se to možná nezdá, je spamming jednou z nemocí současného internetu. Už jsou však na něj i zákony, které bohužel nejsou příliš striktní a také nikdo příliš nestojí o jejich vymáhání. Zákon o regulaci reklamy (138/2002 Sb., přesněji 40/1995 Sb.), obsahuje paragraf, kterým by bylo možné rozesílatele spamu postihnout. Dokonce se tak už několikrát stalo. Bohužel zákon se vztahuje jen na spamery spamující z Česka. A těch není příliš mnoho. Nejvíce spamu přichází ze Spojených států a Číny. Některé internetově pokročilé země, především USA, mají přísné zákony omezující spam, ale i ony postihují pouze spam pocházející z jejich území. Je však velmi pravděpodobné, že bude přituhovat a spamerům někdo přivře kohoutek. Ale bude trvat dlouho, než spam zmizí (pokud vůbec!). Je to totiž lukrativní činnost. Spamery odeslání mailu prakticky nic nestojí a pokud chytnou na vějičku naivního surfaře, který si chce dopřát pilulky zvětšující penis, mají vyděláno. N efungující pilulky totiž nakupují za pár haléřů, a prodávají je zájemcům za desítky dolarů.

SPAMY Z NIGERIE

Zvláštní kapitolou spamu jsou takzvané Nigerijské dopisy. V anglicky psaných dlouhých mailech popisují fiktivní právníci nebo vyhnanci z Nigérie svůj pohnutý osud nebo osud svého příbuzného či klienta. Ten zpravidla musel uprchnout z Nigerie, kde zanechal obrovský majetek a odesílatel dopisu žádá příjemce, aby mu pomohl s jeho získáním. Toho má docílit tak, že příjemce zapůjčí vysokou částku odesílateli mailu na úplatky úředníků v Nigérii. Na oplátku dostane pak vysoký podíl z dědictví nebo majetku z Nigérie. Ve skutečnosti žádný takový majetek neexistuje a jde jen o pouhý podvod, jak vylákat od důvěřivých lidí vysoké částky peněz. Od běžného spamu se liší objemem peněz, o které oběti přicházejí.

CO JE SPAM

Spam jsou rozesílané elektronické zprávy, o které nikdo nestojí. Druhotně pak způsobují zb
ytečné náklady příjemci. Spamu existuje několik druhů, k nejznámějším patří klasická reklama, dále jsou to nejrůznější řetězové dopisy, hromadné vtipy nebo hoaxy.

Reklamní zprávy jsou klasickým případem spamu. Autor jejich prostřednictvím nabízí předražené zboží, většinou pochybné kvality, širokému spektru příjemců.

Hoaxy jsou známé řetězové dopisy, které šíří nepravdivou informaci a vyzývají adresáta k dalšímu šíření mailu. To zpravidla dělají na základě rádoby bohulibé záminky jako varování před počítačovými viry, vítězství v soutěži nebo lidské solidarity. Často obsahují návod na vyřešení popsané situace. Pro zvýšení důvěryhodnosti se pak odvolávají na známé firmy nebo instituce jako Microsoft.

Klasické řetězové dopisy nezpůsobují, podobně jako hoaxy, žádné materiálové škody. Ovšem nepřímo (lavinovým šířením internetem) se také dají považovat za spam. Většinou vyžadují po příjemci, aby je odeslal dále, jinak nebude mít štěstí, anebo se mu do několika dnů stane hrozné neštěstí. Naprosto stejně pak funguje i běžné hromadné rozesílání vtipů nebo obrázků.

PROTI SPAMU

BRAND24

Česká legislativa zatím výslovně spam nezakazuje. Ovšem v zákoně o regulaci reklamy se píše: “(1) Zakazuje se … e) šíření nevyžádané reklamy, pokud vede k výdajům adresáta nebo pokud adresáta obtěžuje.“ Příjmem spamu náklady vznikají, proto se dá o spamu mluvit jako o nevyžádané reklamě. Nehledě na to, že určitě obtěžuje. Zákon č. 138/2002 Sb.

foto: profimedia.cz/corbis

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).