Menu Zavřít

Soused Ivan, o patro níž Tamara

16. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Na ruskou klientelu připadá u některých developerů a realitek až třicet procent poptávky

Před Stavovským divadlem v centru Prahy parkuje tmavomodré auto. Je popsáno nápisy v azbuce, které upozorňují na možnost zprostředkování koupě nemovitostí v Česku. Na novinových stáncích na Václavském náměstí je možné koupit tiskoviny v ruském jazyce s inzeráty nabízejícími byty nebo rodinné domky po celé České republice ke koupi či k pronájmu. V Praze působí desítky realitních kanceláří, jejichž majitelé jsou ruští podnikatelé a které se specializují na rusky mluvící klientelu. Tyto služby ale již dávno nejsou doménou jen realitek v ruských rukou. Také pro české developery a české realitní kanceláře představují Rusové významnou klientelu. A některé společnosti tvrdí, že podíl ruských zákazníků meziročně významně narůstá.

Významné ruské podíly

Juristkonsult, 7K Reality, Golden Prague… To je jen začátek dlouhé řady realitních kanceláří, jež vlastní ruští podnikatelé. Většina z nich má také pobočku v Moskvě. Klienti, kteří chtějí koupit nějako českou nemovitost, se mohou se svými požadavky obracet na realitky, aniž by vycestovali do zahraničí. Ruské klientele se ale přizpůsobují i české developerské a realitní kanceláře. Mezi svými zaměstnanci mají ruské překladatele či přímo zaměstnávají Rusy jako makléře. „U některých našich partnerů – realitních kanceláří a developerů - činí podíl rusky hovořících investorů i více než třicet procent,“ konstatuje Zdeněk Sluka, ředitel společnosti Sophia Finance, která se zabývá hypotečním poradenstvím. Dodává, že ruské klientele také ve firmě Sophia Finance patří významný podíl, který se dále zvětšuje. „Na našem celkovém objemu zprostředkovaných hypoték, který v loňském roce dosáhl 4,5 miliardy korun, se tito klienti podíleli asi patnácti procenty,“ upřesňuje Sluka. Dle statistik realitní kanceláře AAABYTY.CZ připadají na ruské občany z její celkové poptávky po bydlení v České republice zhruba dvě až tři procenta. „Pokud jde o podíl mezi cizinci, je to zhruba třetina,“ upřesňuje Petr Illetško, ředitel AAABYTY.CZ. Za poptávkou po českých nemovitostech vidí zástupce realitní kanceláře především politické důvody. „Nestabilní politická situace v Rusku vede k zvýšenému zájmu občanů Ruska investovat do nákupu nemovitostí v zahraničí,“ říká Illetško. Mezi nejoblíbenější lokality v Česku patří již tradičně Karlovy Vary a Praha. V lázeňském městě prý tvoří rusky mluvící komunita až třetinu poptávajících. „Meziročně v celé České republice jsme ze strany ruských občanů zaznamenali až pětinový nárůst obchodů s nemovitostmi,“ konstatuje Illetško s tím, že pro tuto skupinu obyvatel má realitní kancelář vyčleněné zvláštní makléře.

Zájem je, ale neroste

Zástupci realitek, které vlastní ruští podnikatelé, ale tvrdí, že počet rezidenčních nemovitostí, jež si v Česku ročně pořizují Rusové, je v posledních letech konstantní. „Neregistrujeme nějaký rostoucí trend v zájmu ruských občanů o české nemovitosti. Je pravdou, že byty v Česku kupují. Česká republika ale nepatří mezi hlavní destinace, kde by si Rusové pořizovali bydlení. Mezi nejčastěji vyhledávanými zeměmi figuruje Velká Británie, Španělsko, Chorvatsko a v poslední době Spojené arabské emiráty,“ říká Nika Stěpaněnková, ředitelka realitní kanceláře EU-Real. Firma pomáhá ruským občanům a dalším cizincům zprostředkovat koupi nemovitosti v Česku. „Máme vlastní kancelář v Moskvě a spolupracujeme tam i se dvěma partnerskými pobočkami realitních kanceláří. Otevřeli jsme zastoupení také v Kazachstánu,“ tvrdí Stěpaněnková. Jaký podíl klientely připadá v Česku na ruské občany nechce odhadovat. „Mezi naše zákazníky patří také Češi a další cizinci, nejsou to jen Rusové,“ dodává Stěpaněnková.
Podobnou zkušenost jako EU-Real, tedy stabilní zájem ze strany ruské klientely o české objekty, má franšízová realitní společnost Chirš. „Již dlouho jsme nezprostředkovávali žádný obchod jako investici. Rusové nyní poptávají byty hlavně pro bydlení,“ říká Artěm Jegorov, ředitel společnosti Chirš. Dodává, že dříve byli někteří Rusové ochotní za české rezidenční nemovitosti utratit skutečně horentní částky peněz. S tím se prý dnes již v takové míře nesetkává.
Jeden ze zdrojů týdeníku EURO tvrdí, že objemné finanční sumy nyní Rusové utrácejí raději doma. „Pro ty největší podnikatele existuje určité nepsané pravidlo, aby investovali své zisky v Rusku. Navíc politická situace se tam svým způsobem uklidnila. Všichni majetní se již poučili z kauzy oligarchy Michaila Chodorkovského, který skončil ve vězení. Vědí, co mohou od politických představitelů očekávat a co si mohou dovolit,“ říká jeden z ruských podnikatelů působících v Česku. Dodává, že místo do zahraničí teď směřují balíky peněz do investic v Moskvě nebo v Soči, kde se budou v roce 2014 konat zimní olympijské hry, a město proto nabízí mnoho investičních příležitostí. „Dříve mezi kupci českých nemovitostí figurovali i ruští ministři. To už dnes neplatí,“ říká ruský podnikatel.
Na druhé straně ale existují i důvody, proč mají ruští obyvatelé o nemovitosti v Evropě stále zájem. Investice v Rusku v uplynulých letech s sebou přinášely velké riziko. Kdo měl ale štěstí, mohl počítat s rychlou návratností a s nadprůměrným ziskem. Podmínky v Evropě byly v tomto ohledu nesrovnatelné. „V Rusku se však toto změnilo, došlo k určité stabilizaci a prodloužila se doba návratnosti investic. Proto je evropský trh pro Rusy zajímavější,“ vysvětluje Nika Stěpaněnková. To platí i o Česku.

Bubeneč, Hanspaulka...

Mezi obyvateli některých luxusních rezidencí v Praze je nejpoužívanějším jazykem ruština. Z výpisu z katastru nemovitostí vyplývá, že například pod jedním číslem popisným rezidence Villa Bianca v Praze 6–Bubenči, která se nachází v blízkosti ruské ambasády, jsou jako vlastníci bytů uvedeny v téměř třiceti procentech společnosti, jejichž majitelé pocházejí z Ruska. Součástí luxusního areálu, který je ohraničen masivním plotem, je například venkovní bazén. Metr čtvereční přišel ve Ville Bianca na 80 tisíc korun. Podle jmen na zvoncích lze usuzovat, že majetní Rusové si pořídili také byty v nejdražším bytovém komplexu v Praze – v Myšák Gallery ve Vodičkově ulici v centru Prahy. Tam platili zájemci o bydlení až 290 tisíc korun za metr čtvereční. „Luxus je pro Rusy základní kategorií, zájem mají především o topnemovitosti,“ komentuje Petr Illetško. Je proto logické, že mezi oblíbené lokality bohatých ruských občanů patří také čtvrť Hanspaulka v Praze 6 s prvorepublikovými vilami. Ladislava Pešková ze společnosti Realitní Servis tvrdí, že o luxusní bydlení mají zájem především noví přistěhovalci ze zemí bývalého Sovětského svazu. „Chtějí se zde usadit buď z důvodů obchodních, nebo soukromých,“ dodává Pešková.
Exkluzivní rezidence nejsou jediným typem bydlení, za které Rusové utrácejí peníze. „Nakupují také činžovní domy, stavební pozemky, největší zájem je ale o levnější bydlení, část poptávky směřuje také do středního segmentu v ceně kolem deseti milionů korun,“ upřesňuje Stěpaněnková. Dodává, že dříve kupovali Rusové téměř výhradně byty v již dokončených projektech. „Dnes nemají obavu z toho, že by mohli během výstavby přijít o peníze,“ říká Stěpaněnková. O byty v nižším standardu se zajímají hlavně ti Rusové, kteří již na našem území žijí delší dobu, založili rodiny a chtějí zde zůstat natrvalo. „Tato skupina nepřihlíží tolik na atraktivitu lokality, rozhlíží se spíše po těsném okolí hlavního města s dobrou dostupností a veškerou občanskou vybaveností,“ říká Pešková s tím, že mezi nejčastější požadované tak patří stavební pozemky na okraji zástavby.

Hlavně rychle

Praxe realitních kanceláří ukazuje, že ruská klientela a její přání jsou mnohdy specifická. Rusové, když si pořizují bydlení, chtějí v drtivé většině novostavby. „Ruští občané si příliš neoblíbili naši bytovou výstavbu z konce osmdesátých let ani první porevoluční developerské projekty. Neradi rekonstruují,“ vysvětluje Pešková. To platí o bytech i o domech. Když chtějí Rusové stavební pozemky, směřují na Prahu-západ nebo Prahu-východ. Oblíbenou destinací jsou také obce v okolí Jesenice u Prahy. „Za tato místa v blízkosti průhonického parku rádi zaplatí nemalé peníze,“ říká Pešková. Zdeněk Sluka ze společnosti Sophia Finance tvrdí, že Rusové si nezřídka pořizují i několik nemovitost najednou. S tím mají zkušenosti také developeři. „Jeden z ruských klientů si v našem projektu již koupil deset bytů a nyní má zájem o dalších patnáct,“ říká zástupce jednoho developera. „Během velice krátké doby, obyčejně během několika dnů, chtějí stihnout vybrat nemovitost a podepsat smlouvu. Stává se, že vyberou na základě internetové nabídky bez toho, aniž by navštívili Českou republiku,“ říká Miluše Netolická, obchodní ředitelka společnosti Central Group. Charakteristik ruské klientely je více. „Ve všem důvěřují svému prodejci a nechají si poradit. Jsou zvyklí na bezproblémový průběh vyřizování formalit a jsou velmi neradi zklamaní,“ říká Pešková ze společnosti Realitní Servis, ve které na ruské občany připadá zhruba pětiprocentní podíl poptávky.

DPH nevadí, ale dolar ano

Developeři a realitní kanceláře se před začátkem letošního roku obávali, že klesne zájem o bydlení kvůli zvýšení snížené sazby DPH z pěti na devět procent. Ruské kupující ale tato změna neovlivnila. „Měla jsme obavy, že se na poptávce negativně promítne vyšší daň. To se ale nepotvrdilo,“ říká Stěpaněnková. Stejnou zkušenost mají také ve společnosti Central Group. „Jsou to především Rusové, u nichž jsme od Nového roku nezaznamenali žádný pokles zájmu,“ potvrzuje Netolická.
Podstatnější roli v dalších nákupech nemovitostí Rusů může hrát kurz dolaru. Některým Rusům, kteří byli zvyklí na to, že za americký dolar dostali až čtyřicet korun, se mohou nyní, kdy je dolar za méně než polovinu, zdát české reality drahé. „V Rusku je vše hodně navázáno na dolar, a když klesá a koruna naopak posiluje, Rusům se všechno v Česku prodražuje,“ osvětluje Jegorov. „Někteří jsou skutečně překvapení, že české nemovitosti nejsou tak levné v přepočtu na koruny, jako tomu bylo dříve,“ dodává Stěpaněnková. Rusové, kteří nemají na území České republiky trvalý pobyt, nemohou zde jako fyzické osoby nakupovat nemovitosti. Jak ukazuje praxe, nepředstavuje tento fakt žádnou velkou komplikaci. Většina developerů a realitních kanceláří totiž nabízí služby spojené se založením nebo koupí společnosti s ručením omezeným. „Kdo chce prodávat, musí dělat kompletní realitní servis,“ domnívá se Pešková. Nejjednodušší cestou pro cizince, kteří chtějí vlastnit byt nebo rodinný domek v Česku, je koupě neboli převzetí mrtvého „eseróčka“. Celá záležitost je prý vyřízena během několika týdnů a za relativně malé peníze.

VIP balíček

Podobně postupují i další realitní kanceláře. „Zajišťujeme kompletní servis. Pro ruskou klientelu máme balíček VIP služeb na klíč,“ říká Petr Illetško z AAABYTY.CZ. Po podepsání smlouvy kancelář vyhledává ze všech nemovitostí na trhu tu nejvhodnější pro zákazníka. Dále zabezpečí virtuální prohlídky a zájemci nemusejí do Česka jezdit. „Na míru zařídíme založení společnosti s ručením omezeným. Má-li klient potřebu uzavřít transakci rychle, zprostředkujeme koupi společnosti s ručením omezeným,“ vysvětluje Illetško s tím, že kancelář tyto služby zajišťuje. Založení nové firmy trvá zhruba dva měsíce, rychlejší varianta, tedy koupě již existující, je otázkou dvou dnů. Realitky i developeři vypomáhají Rusům také s vyřizováním úvěru. V současné době, jak vyplývá z informací realitních kanceláří, ruští občané při koupi českých nemovitostí využívají nejčastěji kombinace vlastních prostředků a hypotečního úvěru. „Podíl hypotečního úvěrování je vysoký, ale nižší než u srovnatelné české klientely,“ upřesňuje Sluka. V případě realitní kanceláře AAABYTY.CZ ale až 90 procent Rusů platí za nemovitosti v hotovosti. „Jde o bohatší klientelu,“ dodává Illetško.

BOX:
Co chtějí Rusové
- luxusní rezidence
- středně drahé byty
- levnější byty
- činžovní domy
- stavební pozemky
- novostavby

BOX:
Ruský klient
- důvěřuje svému prodejci
- nechá si poradit
- je zvyklý na hladké jednání
- nemá rád zklamání

BOX
VIP balíček
- podepsání smlouvy
- vyhledání nemovitosti
- virtuální prohlídka
- založení společnosti s ručením omezeným
- vyřízení hypotečního úvěru

Praporek: Nejjednodušší cestou pro cizince, kteří chtějí vlastnit byt nebo rodinný domek v Česku, je koupě neboli převzetí mrtvého „eseróčka“

BRAND24

Praporek2: Ruští občané při koupi českých nemovitostí využívají nejčastěji kombinace vlastních prostředků a hypotečního úvěru.

Popisek: Nika Stěpaněnková, ředitelka realitní kanceláře EU-Real: Česká republika nepatří mezi hlavní destinace, kde by si Rusové pořizovali bydlení. Mezi nejčastěji vyhledávanými zeměmi figurují Velká Británie, Španělsko, Chorvatsko a v poslední době Spojené arabské emiráty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).