Menu Zavřít

Soukromé penze zestátněny!

26. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Maďarsko

BRAND24

Orbánova vláda frontálním útokem skolila 24. listopadu druhý, soukromý pilíř důchodového systému. V šibeničním termínu 45 dní nyní nutí klienty, aby přestoupili do systému spravovaného státem. Tímto způsobem hodlá řešit zadlužení země.
Přibližně tři miliony obyvatel Maďarska v soukromém systému spořily od roku 1998. Na účtech penzijních společností se od té doby shromáždilo 2,8 bilionu forintů (zhruba 250 miliard korun), což představuje deset procent maďarského HDP. Nyní se mění pravidla. Kdo do 31. ledna 2011 nepřistoupí do státního systému a bude v úsporách pokračovat se soukromou společností, bude fakticky vyloučen ze státního důchodového systému, jak prohlásil ministr národního hospodářství György Matolcsy, který má na starost také finance.
Jelikož ze státního fondu přichází až 75 procent důchodu, zatímco ze soukromých fondů pouze 25 procent, je jasné, kterému systému dají klienti přednost. Pokud někdo přece jen zůstane ve druhém pilíři, musí dále platit 24procentní penzijní odvod do státního fondu, i když za roky odpracované v následujících letech od státu nedostane důchod (pouze poměrnou část za předchozí období).
Vláda má pro svůj postup vysvětlení. V roce 2011 naleje do státního penzijního fondu 530 miliard forintů, o rok později dalších 230 až 250 miliard, aby se státní systém nepropadl do ztráty. Zbývajících 1,5 až dva biliony forintů použije ke snížení státního dluhu, který momentálně dosahuje 79 procent HDP.
S Orbánovou vládou, která má podporu dvoutřetinové většiny v parlamentu, zatím obyvatelé země spíše sympatizovali. Současný krok, na nějž už kriticky reagovala i Evropská komise, ovšem vede do propasti. Agentura Fitch ostatně minulý pátek upozornila Maďarsko, že důchodové harakiri nechce tolerovat, neboť tento krok ve střednědobém horizontu zhorší financování státu. A naznačila, že by mohla přehodnotit rating Maďarska.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).