Menu Zavřít

Souhlasíte se schválenou novelou zákona o ochraně přírody?

8. 3. 2004
Autor: Euro.cz

VLASTIMIL TLUSTÝ (ODS) poslanec Občanská demokratická strana stojí na straně ochránců přírody tam, kde je za součást přírody považován i člověk. Schválená novela ale prosazuje koncept opačný - příroda má být chráněna proti člověku. Zákon obsahuje omezení vlastnických práv, dokonce vyvlastnění bez náhrady, a to je proti ústavní.

NE

VLASTIMIL TLUSTÝ (ODS) poslanec

Občanská demokratická strana stojí na straně ochránců přírody tam, kde je za součást přírody považován i člověk. Schválená novela ale prosazuje koncept opačný - příroda má být chráněna proti člověku. Zákon obsahuje omezení vlastnických práv, dokonce vyvlastnění bez náhrady, a to je proti ústavní. Popírá právo obcí a krajů spolurozhodovat o jimi spravovaném území. Zákon se dotkne více než deseti procent území České republiky. Postrádáme vyčíslení nákladů, které schválený návrh přinese. Ze sledování stavu systému Natura 2000 v jednotlivých zemích Evropské unie vyplývá, že žádná ze současných členských zemí Evropské unie neplní kompletně všechny podmínky dané příslušnými směrnicemi a nikdo nedostává pokuty, kterými nám je novelou vyhrožováno. Stejný fakt přiznává také Evropská komise. Naše vláda tedy v tomto případě byla, jako bohužel i v jiných, nadbytečně horlivá.

 

BRAND24

ANO VLADIMÍR ŠPIDLA (ČSSD) premiér

Novela má význam nejen technický, organizační a legislativní, ale vyjadřuje také základní přístup k ochraně životního prostředí a ke světu jako takovému. Existují lidé, kteří pochybují o některých pohybech v životním prostředí. Přesto je zřejmé, že životní prostředí postupně na zeměkouli degraduje a kosmická loď Země je ve své rovnováze stále ohroženější. Vždy se povedou spory o míru zásahu, omezení, o míru toho, co je potřebné a účelné. Většina lidských zásahů do životního prostředí má komplikované a dlouhodobé důsledky, rovnováha životního prostředí visí na tenkých nitích, snaha zvládnout freony vyžaduje jednání s perspektivou 70-80 let, snaha najít rovnováhu v energetickém systému bude pro nás znamenat vážná rozhodnutí opět se stejnou perspektivou. Systém Natura je malým krokem, který není veden v rozporu s existencí člověka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).