Menu Zavřít

Soud začal rozplétat vraždu bosse českého podsvětí Běly

4. 5. 2017
Autor: čtk

Pavel Šrytr obžalovaný z vraždy jednoho z šéfů podsvětí Antonína Běly vinu odmítá. Je přesvědčen o tom, že za vraždou stáli Bělovi příbuzní či jeho nejbližší okolí. Šrytr to uvedl před Krajským soudem v Praze, který se kauzou začal zabývat. Bělu v roce 1996 zastřelilo ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Kromě Šrytra obžalobě čelí ještě Ján Kaco. Hrozí jim až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Vraždu Běly, od které v dubnu uplynulo 21 let, provedlo maskované komando. Skupina vnikla v noci do Bělova domu. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Podle obžaloby si pachatelé z domu odnesli také několik milionů korun.

Šrytr tvrdí, že byl v době vraždy na Slovensku. Ve své obsáhlé výpovědi popisoval, jak dělal Bělovi bodyguarda. Pracoval pro něj zhruba půl roku a později začal uvažovat o odchodu. Důvodem prý bylo to, že „prodával vlastní lidi“. Jako příklad uvedl krvavou přestřelku z roku 1995, kdy po sobě na parkovišti u čerpací stanice v Průhonicích u Prahy stříleli členové zahraničních gangů. Jeden člověk přestřelku nepřežil. „Po této události jsem si přestal pana Běly vážit a odešel jsem. Nebudu pracovat u člověka, který podrazil svoje vlastní lidi,“ řekl Šrytr.

Šrytr uvedl, že byl v minulosti podezřelý z incidentu, při němž o několik měsíců později někdo na Bělův dům vypálil protitankové raketové střely. „Moje práce to nebyla. Sám jsem za Bělou jel a vysvětlil jsem mu to. Tehdy jsem ho viděl naposledy,“ řekl Šrytr. Vražda v Úvalech se stala o čtyři měsíce později.

V kauze se objevuje i jméno podnikatele Mrázka

V médiích se krátce po vraždě Běly objevovaly informace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později. Šrytr dnes potvrdil, že po odchodu od Běly začal časem pracovat pro Mrázka. Podle něj byly v 90. letech nejprve vztahy obou dvou hlav podsvětí přátelské.

Šrytr se domnívá, že si Mrázek Bělu najímal na „černou či násilnou práci“. Později se prý oba nepohodli. Svojí práci pro Mrázka popsal tak, že ho doprovázel na některá jednání. Za nejvýznamnější osobu, kterou prý viděl, označil bývalého ministra vnitra a předsedu vlády Stanislava Grosse. Uvedl také, že měl Mrázkovi pomáhat s vybudováním bezpečnostní agentury nebo střežit objekty, v nichž bydlel například Miroslav Provod, který v minulosti figuroval v daňových kauzách spojených s podnikatelem Tomášem Pitrem.

Policie případ objasnila před rokem, kdy zbývalo jen několik týdnů do jeho promlčení. Kromě Šrytra obžalobě čelí také Ján Kaco. Oba byli zadrženi na základě nových svědeckých výpovědí, které detektivové získali. Kaco před zahájením soudního jednání novinářům řekl, že byl rovněž v době vraždy na Slovensku.

Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu. Mezi veřejností v soudní síni je například šéf tohoto speciálního týmu Martin Baláž.

BRAND24

Přečtěte si také o další staré kauze:

Obžaloba v kauze Mostecké uhelné. Pět manažerů a jeden úředník půjdou k soudu

Mostecká uhelná společnost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).