Menu Zavřít

Soud vyhověl žalobě akcionářů na ArcelorMittal Ostrava

28. 1. 2010
Autor: profit

Krajský soud v Ostravě uznal žalobu malých akcionářů na největší tuzemskou hutní společnost ArcelorMittal Ostrava z impéria indického miliardáře Lakšmího Mittala. Usnesení loňské valné hromady o nerozdělení zisku označil za neplatné.

Autor: Jakub Stadler

CONTENT24

Drobní akcionáři si stěžují, že firma ze zisku nevyplácí dividendy a peníze majoritní vlastník ArcelorMittal půjčuje svým dalším společnostem. ArcelorMittal Ostrava má mít na svých účtech nerozděleného zisku podle jednoho z minoritních akcionářů Jiřího Psoty zhruba 40 miliard korun. Podle soudu byly na valné hromadě porušeny formální náležitosti obchodního zákoníku a stanov firmy. Představenstvo mělo zdůvodnit, proč navrhlo zisk nerozdělit, a rovněž zodpovědět dotazy minoritních akcionářů. Ostravský podnik podle mluvčí Věry Breiové zvažuje odvolání proti rozhodnutí soudu.

Majoritní vlastník ArcelorMittal Holding AG drží v ostravské huti 82,5 procentní podíl. Nedávno se dohodl na odkupu dalšího 14procentního balíku od PPF. Ten zatím podle Breiové nebyl převeden. Po získání tohoto balíku by dosáhl podíl majoritního vlastníka více než 90 procent a mohl by vytěsnit drobné akcionáře odkoupením jejich podílů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).