Menu Zavřít

Soud pustil z vazby Šrytra, obžalovaného z vraždy mafiánského bosse

12. 6. 2017
Autor: čtk

Krajský soud v Praze propustil z vazby Pavla Šrytra, který je obžalován z vraždy jednoho z šéfů českého podsvětí 90. let Antonína Běly. Šrytr musel složit peněžitou záruku přes jeden milion korun, odevzdat cestovní pas a slíbit, že se nebude vyhýbat stíhání. Bělu v roce 1996 zastřelilo ozbrojené komando v jeho domě v Úvalech u Prahy. Policie loni na jaře na základě nových informací zadržela Šrytra, který byl od té doby ve vazbě. Obžalovaný ale vinu na vraždě odmítá.

Spolu s ním čelí obžalobě i Ján Kaco, který byl z vazby propuštěn už dříve. Kaco stejně jako Šrytr tvrdí, že v době vraždy byl na Slovensku. Podle nich na vraždě mohli mít zájem příbuzní Běly, jeho nejbližší okolí nebo arménská mafie, která podle nich pro Bělu pracovala. Obžalovaným hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Šrytr byl ve vazbě od loňského března, tedy 15 měsíců. Soudy se obávaly možnosti, že by utekl nebo ovlivňoval svědky. Mluvčí soudu Pavlína Bočková řekla, že důvody pro ponechání Šrytra ve vazbě oslabily například délkou jejího trvání a pokračujícím soudním procesem, při němž byla vyslechnuta většina svědků. Soud Šrytra z vazby pustil už letos v dubnu. Rozhodnutí ale po stížnosti žalobců zrušil vrchní soud. Nyní státní zástupkyně stížnost nepodala.

Šrytr se o propuštění dozvěděl dnes ráno před začátkem soudního jednání, kam ho ještě přivedli maskovaní a ozbrojení členové vězeňské eskorty. Jednací síň opustil bez pout a zmírnila se také bezpečnostní opatření. Šrytr se později z dnešního jednání omluvil.

Advokáta Karolína Babáková řekla, že Šrytr má zázemí, rodinu a bude o něj dobře postaráno. „Měl být venku dávno. Pro něj se nic nemění, ještě nemá dobojováno,“ uvedla Babáková. Dodala, že podle jejího názoru nikdy nebyly důvody pro umístění Šrytra do vazby. „Ta délka vazby mi přijde u nevinného člověka naprosto zrůdná,“ řekla Babáková.

Zmizelo prý 12 milionů

Od vraždy v dubnu uplynulo 21 let. Maskované komando mělo nejméně pět lidí. Skupina vnikla v noci do Bělova domu. Běla zemřel na následky střelných poranění, které mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. Státní zástupkyně Danuše Krejčová už dříve řekla, že podle tvrzení pozůstalých si pachatelé z domu po vraždě odnesli 12 milionů korun a šperky.

V médiích se krátce po vraždě Běly objevily informace, že za vraždou stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, který byl zavražděn o deset let později. Běla mladší v květnu u soudu uvedl, že po vraždě s Mrázkem mluvil a ten mu řekl, že v případu „prsty“ nemá.

Šrytr potvrdil, že po odchodu od Běly začal pracovat pro Mrázka. Podle něj byly v 90. letech vztahy obou hlav podsvětí nejprve přátelské. Šrytr se domnívá, že si Mrázek Bělu najímal na „černou či násilnou práci“, později se nepohodli.

Policie případ objasnila loni, jen několik týdnů před jeho promlčením. Na objasnění případu se podílel speciální policejní tým Tempus, který v roce 2013 vznikl na policejním prezidiu. Jeho cílem je vyšetřovat letité kauzy uzavřené bez úspěchu.

BRAND24

Přečtěte si také o další staré kauze:

Obžaloba v kauze Mostecké uhelné. Pět manažerů a jeden úředník půjdou k soudu

Mostecká uhelná společnost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).