Menu Zavřít

Soud o miliardy vázne

19. 9. 2008
Autor: Euro.cz

SPB Consortium

Tažení za miliardami korun, které hodlá švýcarské SPB Consortium vysoudit kvůli zkrachovalé Investiční a Poštovní bance (IPB), se zaseklo. Švýcaři požadovali 40 miliard korun po nuceném správci IPB Petru Staňkovi za to, že dopustil nucenou správu a následný prodej IPB do rukou ČSOB. Městský soud v Praze tento požadavek minulý týden zamítl. Argumentem bylo mimo jiné to, že nucený správce je ze zákona o bankách zaměstnancem České národní banky.
Druhou žalobu, kterou chtějí Švýcaři získat 80 miliard korun po státu a která je u Městského soudu v Brně, by měl soud projednat až v listopadu. „V případě zamítnuté žaloby na nuceného správce IPB jsme ještě neviděli písemné zdůvodnění rozsudku. Je to sice pozitivní zpráva, ale v hodnocení jsme opatrní,“ řekl týdeníku EURO šéf mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnabl. Právě zdůvodnění totiž bude klíčové, neboť by mohlo dát Švýcarům do ruky zbraň pro další souboj se státem. Advokát SPB Consotium Rudolf Šubrt navíc prohlásil, že firma počká na podrobné znění rozsudku, a poté se rozhodne.
Švýcary má zastupovat společnost Deredes se sídlem v pražském Karlíně. Není proto uplně jasné, kdo švýcarskou společnost ovládá. Deredes se prý specializuje na vymáhání a správu pohledávek. Jenže obchodní rejstřík říká něco jiného. Jako předmět podnikání uvádí maloobchod se smíšeným zbožím, poskytování softwaru a poradenství v oblasti hardwaru a softwaru anebo zpracování dat, služby databank, správu sítí. O správě pohledávek ani zmínka.

BRAND24

BOX
Kolik a od koho
(koho žaluje SPB Consortium)
*Na nuceného správce IPB Petra Staňka je podána žaloba o 40 miliard korun za to, že dopustil nucenou správu IPB a její následný prodej do rukou ČSOB
*Českou republiku žalují Švýcaři o 80 miliard korun za pohledávku po IPB, kterou od banky SBP Consortium před několika lety odkoupilo

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).