Menu Zavřít

Současné výkyvy na trzích odrazují firmy od vstupu na burzu

31. 8. 2011
Autor: profit

Mnoho firem, které plánovaly na první dva srpnové týdny vstup na burzu formou primární emise, svá IPO odložilo. Ukázala to zjištění odborníků společnosti PwC, jak firma sdělila ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním důvodem pro jejich rozhodnutí byly současné výkyvy a nejistoty na kapitálových trzích. V období od 1. do 15. srpna, tedy v čase, kdy na trzích eskalovaly obavy z dluhových potíží eurozóny a Spojené státy narazily na svůj dluhový strop, bylo na hlavních kapitálových trzích odloženo 10 plánovaných IPO. Nejpostiženějšími trhy byly v první půlce srpna USA, kde se odložilo devět primárních emisí a uskutečnily se jen tři. V Hongkongu proběhlo jedno IPO, jedno odložili. Londýn byl postižen aktuální nejistotou méně, ale už dlouhodobě trpí nízkou IPO aktivitou. Pouze šest primárních emisí se zde uskutečnilo podle plánu.

V Praze je zvonění na IPO zvon pražské burzy vždy svátkem a nedávné IPO společnosti E4U přineslo čerstvý vítr na trh. Nejistoty však přetrvávají a každý razantní výkyv globálních trhů zamává i s pražským parketem,“ uvedl odborník na kapitálové trhy firmy PwC Audit Petr Podlipný.

Začátkem letošního roku se přitom zdálo, že na světových trzích zažijeme nejaktivnější rok od roku 2007. Na trzích v USA vyneslo v letošním prvním pololetí 79 IPO celkem 16,8 miliardy eur (404,9 mld. Kč). O rok dříve to bylo za stejné období 70 IPO v hodnotě pouhých 6,5 miliardy eur (156,7 mld. Kč). Například ve Velké Británii to bylo letos za prvních šest měsíců 61 IPO v hodnotě 12,6 miliardy eur (303,7 mld. Kč) oproti 50 IPO v souhrnné hodnotě 5,3 miliardy (127,7 mld. Kč) za první pololetí 2010.

S&P 500 Volatility Index (VIX Index), index, který sleduje rozkolísanost opčních kontraktů na index S&P 500 a je považován za indikátor investorského apetitu po primárních emisích, vyskočil v úterý 9. srpna na hodnotu přes 47 bodů naznačující obavu potenciálních investorů.

S výjimkou březnových výkyvů však hodnota indexu VIX stabilně klesá po více než rok. Před srpnovým výkyvem dokonce již dosahoval hodnot kolem 15 bodů, což lze považovat za vhodné pro IPO. Nejnižší rozkolísanost trhů byla v poslední době zaznamenána koncem roku 2006, kdy se VIX přiblížil 10 a kdy také byla zaznamenána vysoká aktivita na trzích IPO.

Současný nárůst indexu je sice důvodem k obavám, na druhou stranu jsme ještě daleko od 89 bodů z října 2008, kdy byla i aktivita IPO na historických minimech. Pokud index VIX v nejbližší době klesne, může se na trhy IPO opět vrátit energie ze začátku roku,“ uvedl Podlipný.

Jak dále sdělil, emitenti často podceňují čas a úsilí, které jsou zapotřebí pro to, aby se společnost stala veřejně obchodovatelnou. “V současné době nikdo nedokáže předpovědět, kdy nastane ten nejvhodnější okamžik pro IPO a kdy se toto časové okno opět zavře. Společnosti tak musí být velmi dobře připravené a zároveň velmi flexibilní, aby dokázaly zareagovat, až nastane správný čas,“ dodal Podlipný.

V uplynulých týdnech dosáhly nejvyšších hodnot od března 2009 i „indexy strachu“ v Londýně (FTSE 100 Volatility Index) a Hongkongu (HSI). Nervozita trhů je tak v současné době globální záležitostí.

BRAND24

Pád akciových trhů, rekordní hodnoty indexů strachu a odkládání primárních emisí naznačují, že nás čeká poměrně slabých šest až dvanáct měsíců. Negativní nálada postihuje zejména vyspělý svět. Oproti tomu Čína i za této situace dokázala přivítat 13 nových emisí,“ doplnil Podlipný.

PwC poskytuje auditorské, daňové a poradenské služby veřejným i soukromým organizacím v různých průmyslových odvětvích. Název PwC označuje všechny společnosti skupiny PricewaterhouseCoopers International Limited, z nichž každá je samostatným a nezávislým právním subjektem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).