Menu Zavřít

SOS varuje před úvěry po telefonu

20. 8. 2007
Autor: Euro.cz

SPOTŘEBITELSKÉ PŮJČKY Telefonické úvěry přinášejí hlavně problémy. To byl jeden z hlavních vzkazů, který zazněl na semináři o hrozbách zadluženosti v České republice. Uskutečnil se minulý týden pod taktovkou spořitelního družstvo WPB Capital.

SPOTŘEBITELSKÉ PŮJČKY Telefonické úvěry přinášejí hlavně problémy. To byl jeden z hlavních vzkazů, který zazněl na semináři o hrozbách zadluženosti v České republice. Uskutečnil se minulý týden pod taktovkou spořitelního družstvo WPB Capital. „I když spotřebitelské úvěry nejsou jediným produktem, který působí problémy s předlužeností rodin, patří mezi ty významné,“ řekl na setkání ředitel Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) David Šmejkal. Cílem sdružení je podle něj zlepšit informovanost klientů tak, aby se nedostali do problematického postavení, jako třeba zákazníci podobných firem v Německu, Španělsku, nebo ve Spojených státech. „Právě v těchto státech nacházíme značné množství zadlužených rodin, což způsobuje problémy v makroekonomickém měřítku,“ dodává Šmejkal.

V našich podmínkách prý přitom největší riziko představují firmy, které nepodléhají regulaci ze strany České národní banky. Právě ty s sebou nesou značné problémy při následném splácení. Podle Šmejkala se navíc často stává, že telefonické úvěry jsou vyřizovány přes placené telefonní linky a zákazníci tak mohou často protelefonovat i tisíce korun bez toho, aby úvěr vůbec získali.

BRAND24

Sdružení už také před časem zažalovalo společnost Finpomoc.cz, která poskytovala úvěry od 10 do 40 tisíc korun. Hlavním důvodem bylo sjednávání rozhodčích doložek o mimosoudním řešení sporů, které jsou standardní součástí všech úvěrových smluv. „Celý proces je velmi netransparentní a vzbuzuje mnoho pochybností o legálnosti a korektnosti řízení. Rozhodčí řád upravující pravidla řízení není součástí úvěrových smluv. Spotřebitel tak nemá možnost se s nimi při podpisu smlouvy seznámit,“ míní Jan Šulc, právník SOS, který se touto kauzou zabývá.

Podle spořitelního družstva WPB Capital, které se zabývá hlavně zadlužeností českých firem a domácností, je problematický nárůst právě u těch typů úvěrů, který SOS vadí nejvíc. „Od poloviny roku 2004 zaznamenáváme nebývalý nárůst spotřebitelských nebankovních úvěrů,“ upozorňuje Radoslav Jusko, analytik WPB Capital, s tím, že úvěry tohoto typu rostou v České republice podobně rychle, jako například hypotéky. „Rozdíl mezi posuzováním hypoték a spotřebitelských úvěrů je celkem markantní - zatímco u spotřebitelského nebankovního úvěru se firmy málo zajímají o schopnost splácet, hypotéky bývají mnohem lépe zajištěny a také se jejich poskytovatelé velmi zajímají o to, jak je bude schopen klient splácet,“ vysvětluje Jusko s tím, že to je důležité nejen pro poskytovatele, ale zvláště pro toho, kdo si peníze půjčuje. „Lidé si totiž někdy neuvědomují, že kromě splátek úvěru také musejí z něčeho žít,“ dodává Jusko.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).