Menu Zavřít

SONY SE ZLOBÍ

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o č í t a č e

Společnosti Sony se před několika dny nepodařilo zabránit jedné malé softwarové firmě, aby prodávala výrobek umožňující uživatelům počítačů Macintosh hrát hry vyvinuté pro zařízení PlayStation. To vyrábí právě společnost Sony a jeho prostřednictvím lze jednoduše hrát digitální hry na televizoru.

Soud v San Francisku před deseti dny rozhodl, že Sony nemá právo žádat o zastavení distribuce programu Virtual Game Station vyvinutého firmou Connectix. Společnost Sony se totiž letos 27. ledna obrátila na soud, když obvinila Connectix, že porušuje autorská práva, umožňuje softwarové pirátství a poškozuje pověst značky Sony.

Prezident firmy Connectix Roy McDonald ovšem tvrdí, že produkt jeho společnosti „dává uživatelům počítačů Macintosh na výběr z vícero her a majitelům zařízení PlayStation zase umožňuje vybrat si, kde chtějí hrát . A dodává: „Hodláme pokračovat v boji za tato práva zákazníků.

McDonald také v rozhovoru pro americký deník The New York Times upozornil na to, že kopírování počítače typu IBM jinými výrobci na začátku osmdesátých let vedlo k nebývalému rozkvětu celého počítačového odvětví. Těžili z něj nejen výrobci samotných „krabic , ale i softwarové firmy a zákazníci.

Vítězství emulátoru

S výrokem soudce Charlese Leggea není spokojen právní zástupce Sony Riley Russell. Vyčítá soudci, že rozhodl jen na základě ústního slyšení. Zároveň je přesvědčen, že až Sony přednese jinému soudu své argumenty ve všech souvislostech, justice dá této společnosti za pravdu. „Soudce nezvážil všechny vlivy a rozhodl se nepoškozovat Connectix, stěžuje si Russell.

Produkt, který se stal předmětem soudního sporu, je emulátor umožňující novějším typům počítačů Macintosh chovat se jako PlayStation, takže dokážou načítat a zprovoznit hry vyráběné a prodávané na CD discích. Uživatelé tedy mohou hrát hry přímo na počítači místo na speciálním zařízení vyráběném právě společností Sony. Podobné emulátory, vytvořené však nikoli pro komerční účely, používají počítačoví hráči ke zprovoznění her sestavených pro zaniklé typy počítačů Atari nebo Commodore. Virtual Game Station je naproti tomu čistě obchodní tah, který má firmě Connectix přinést zisk.

Emulátor je software, který umí přetlumočit danému typu počítače programové instrukce vytvořené pro jiný typ počítače. Sestavit emulátor převádějící složitý grafický program, který je běžnou součástí moderních počítačových her, je velmi složitý proces. Některé úlohy jsou při převodu zpracovávány vícero kroky než v originální verzi, takže převod programových instrukcí může uživatelům emulátoru způsobit i komplikace.

Levnější, ale s mouchami

Společnost Connectix se zaměřuje na výrobu a prodej softwaru pro počítače Macintosh. Programy umožňující počítačům Macintosh chovat se jako jiné druhy počítačů sestavuje už dlouho. Známý je například program SpeedDoubler. Ten zvyšuje výkonnost staršího softwaru pro macintoshe na novějších typech těchto počítačů tím, že simuluje chování čipu, který byl součástí starších macintoshů. Connectix dále vyrábí program Virtual PC, který počítačům Macintosh umožňuje chovat se jako osobní počítač pracující v operačním programu Windows společnosti Microsoft.

Software Virtual Game Station prodává Connectix za padesát dolarů. Pokud si chcete koupit PlayStation od Sony, zaplatíte za tento přístroj zhruba 130 dolarů. Společnost Connectix přitom oznámila, že eviduje asi čtyřicet tisíc objednávek na svůj program. Existenci programu uvítali především uživatelé počítačů Apple Macintosh, kteří si už dlouhou dobu stěžují, že je výrobci počítačových her víceméně ignorují.

„Pro uživatele počítačů Macintosh je to jedna z největších křižovatek, tvrdí v rozhovoru pro The New York Times šéfredaktor internetového magazínu MacGaming.com Peter Cohen. Podle jeho slov sice některé společnosti - například firma Bungie - počítačové hry pro macintoshe vyrábějí vedle běžných verzí pro PC, ale jde spíše o výjimky. Sám Cohen tvrdí, že na svém počítači Macintosh program Virtual Game Station vyzkoušel. Hrál prý i mnoho her vyvinutých pro PlayStation. „Není to úplně stejný zážitek jako na PlayStation, popisuje své zkušenosti. „Program je trochu pomalejší a není ani stoprocentně kompatibilní. Ale pokud však máte dostatečně výkonný typ počítače a řídíte se seznamem oficiálně vyzkoušených her, pak budete spokojeni, dodává.

Software vyvinutý společností Connectix neumí zprovoznit kompletně všechny hry napsané pro PlayStation, výrobce proto vytvořil seznam otestovaných typů, který lze nalézt na internetové stránce Connectixu. Šéf společnosti Roy McDonald ovšem tvrdí, že lidé v Connectixu nyní pracují na odstranění nedostatků při zprovozňování dosud problémových her a brzy je hodlají na svůj seznam přidat. Společnost chce také oslovit výrobce her pro PlayStation a dohodnout s nimi spolupráci již při vývoji, aby byla zaručena jejich kompatibilita už v počáteční fázi.

Podle Cohena však ani v případě současných problémů s provozem Virtual Game Station nejde o příliš závažné poruchy. „U některých her dochází ke grafickým či zvukovým zkreslením, ale to je tak vše. Nejde o nic závažného, tvrdí. Podle jeho slov je velmi pravděpodobné, že se Connectixu podaří tyto nedostatky odstranit.

Příčinou poruch je především to, že program Connectixu simuluje činnost pěti čipů speciálně vyvinutých pro PlayStation na zakázku Sony. Tyto čipy umožňují v PlayStation rychlé grafické zobrazování. Virtual Game Station proto funguje pouze na nových počítačích iMac a G3, jejichž výkon umožňuje podobně „rychlou grafiku .

Poškozené jméno Sony

Právě poruchy při hraní na Virtual Game Station vedou Sony k obvinění, že Connectix porušuje dobré obchodní jméno PlayStation, respektive Sony. Veřejnost prý může nedostatky připisovat špatné práci Sony, tvrdí právní zástupci tohoto elektronického gigantu.

S tímto tvrzením se nepřímo ztotožňuje i Pat Beckerová, mluvčí společnosti Electronic Arts, jednoho z největších výrobců počítačových her na světě. Podle jejích slov by sice Electronic Arts uvítala zvýšení zájmu o své hry díky prodeji programu Virtual Game Station, obává se však stížností nespokojených zákazníků, zakoušejících problémy při hraní.

Beckerová v rozhovoru pro The New York Times přiznává, že nikdo ve společnosti Electronic Arts program Virtual Game Station nezkoušel, avšak odvolává se na zkušenosti se softwarem Virtual PC od stejné firmy. „Měli jsme spoustu problémů s lidmi, kteří si program Virtual PC zakoupili pro svůj macintosh a pořídili si naše hry pro PC. Nikde nemáme záruku, že s Virtual Game Station nebudeme mít stejné komplikace. Zákazníci by měli vědět, že naše výrobky nejsou oficiálně testovány pro nic jiného než pro PlayStation, tvrdí Beckerová.

Roy McDonald v této souvislosti uvádí, že Connectix pracuje na odstranění provozních chyb velmi intenzivně. „V Connectixu máme celou místnost lidí, kteří hrají od rána do večera hry pro PlayStation a hledají nedostatky našeho softwaru, říká.

Sejdeme se u dalšího soudu

Sony obviňuje Connectix i z podpory softwarového pirátství, protože je údajně jednodušší spustit pirátský disk s programem hry prostřednictvím softwaru Virtual Game Station. Naproti tomu PlayStation obsahuje antipirátský systém, který neoficiální disk nespustí. Riley Russell ze Sony tvrdí, že on sám zkoušel v programu Virtual Game Station spustit dva pirátské disky a v obou případech uspěl.

BRAND24

McDonald ovšem tvrdí, že jeho společnost má zájem potírat softwarové pirátství stejně jako Sony. Podle jeho slov i nejnovější verze Virtual Game Station, kterou firma představila den poté, co se Sony v lednu obrátila na soud, bude obsahovat protipirátskou ochranu.

Zástupci společnosti Sony také tvrdí, že Connectix porušil autorská práva, když použil software obsažený v čipech z PlayStation. To však budou muset dokázat u soudu vyšší instance.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).