Menu Zavřít

Solitér Chalupa

13. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Ministerstvo životního prostředí

BRAND24

Prezident Václav Klaus může být spokojený. Po jeho oblíbenci Pavlu Drobilovi obsazuje post ministra životního prostředí jeho bývalý mluvčí Tomáš Chalupa. Tedy člověk, který nejen že bude pokračovat v „neideologickém a nedogmatickém“ přístupu k řízení resortu, ale zároveň má k prezidentovi osobně blízko.
Svými spolustraníky je dlouholetý starosta Prahy 6 vnímán jako individualista. Ačkoli předseda pražské organizace ODS Boris Šťastný ještě před definitivním rozhodnutím deklaroval, že Pražané svého Chalupu ve volbě na funkci ministra podporují (ostatně v boji o místopředsednické křeslo ODS v Praze získal na svou stranu drtivou většinu volitelů), kuloární informace naznačují, že „klausovec“ z dejvické radnice není zrovna miláčkem pražského ústředí. „Chalupa je sólista, není na nikoho napojen, a proto není v nejvyšším vedení Prahy příliš oblíben. Ví se o něm totiž, že s nikým nepůjde do party,“ řekl týdeníku EURO zdroj z ODS. Podle něj má Chalupa mnohem blíže k premiéru Nečasovi či k místopředsedkyni Miroslavě Němcové než například k Borisovi Šťastnému.
V této souvislosti připomeňme Chalupovu účast na takzvané „neformální poradě ODS“ v golfovém klubu v pražských Klánovicích těsně po sněmovních volbách v květnu 2010. Alexandr Vondra tehdy sezval 32 předních členů strany, kteří podle jeho slov „dýchají za ODS“. Z pražské organizace dostali pozvánku pouze Chalupa a nynější poslankyně Jana Černochová, dřívější starostka Prahy 2. Právě Vondra měl podle informací týdeníku EURO velký podíl na tom, že se premiér Nečas nakonec při výběru nového ministra rozhodl pro Chalupu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).