Menu Zavřít

Solární komunita napájí pivovar. Pivo jejím členům líp chutná

22. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Pivovar v Sydney používá pouze energii ze solárních panelů. Využívá solární energii v rámci komunitního projektu. Myšlenka udržitelného vaření piva by se mohla rozšířit v budoucnu na celou australskou metropoli, míní autoři projektu.

Čtvrť Newtown v Sydney je známé pro svou uvolněnou atmosféru, téměř nekonečnou nabídku thajských restaurací, tetovacích salonů, barů. Jeho obyvatelé povětšinou volí australské Zelené (ve volbách do státu New South Wales získali v Newtownu 45 procent hlasů).

Proto se zdá logické, že je lokální minipivovar poháněn „zelenou“ energií, v tomto případě pouze ze slunce. Místní komunita financovala solární panely, které dodávají elektřinu pro pivovar.

„Pivo napájené sluncem chutná lépe,“ směje se jeden ze zakladatelů pivovaru Oscar McMahon. S kamarády založil pivovárek Young Henrys v roce 2012. Solární panely byly instalovány loni v srpnu.

Paradoxně australský stát New South Wales patří v Austrálii k nejhorším v rámci přechodu na obnovitelné zdroje, proto místní vzali iniciativu do svých rukou, uvedl britský deník Guardian.

Solární komunita se skládá z majitelů pivovaru, místních investorů a lokálního poskytovatele energie, firmy Pingala, která se zaměřuje na obnovitelné zdroje.

Původně mikropivovar prodával pět až deset kegů piva týdně, postupně ale nabývá na popularitě po celé zemi. Po pěti letech už má pět skladů a po Austrálii se prodává pivo s iniciálami YH na třech stovkách míst.

Využívání solárních zdrojů na střeše budovy pivovaru vidí jeho majitelé jako další možnost být ve spojení s lidmi z okolí.

„Kupujeme energii od lidí, kteří investovali do myšlenky a infrastruktury v rámci našeho podnikání. Výhodou je to, že se musíte otevřít ostatním, aby lidé firmě uvěřili,“ upřesnil vlasatý a fousatý podnikatel McMahon.

Richard Adamson, partner v pivovaru, vysvětlil, že chtěli dát možnost lidem, kteří bydlí v pronájmu v okolí, aby mohli také investovat do obnovitelných zdrojů.

Za deset let energie zdarma

Firma Pingala Energy instalovala v pivovaru solární panely o výkonu 29,9 kilowattů. Vlastní je 54 místních lidí, kteří mají ročně dostávat mezi pěti až osmi procenty z investované částky. Po deseti letech se panely stanou majetkem pivovaru, který bude produkovat elektřinu zdarma po další dekádu.
Pingala Energy podpořila pivovar Young Henrys

Ředitelka firmy Pingala Energy April Crawford-Smithová je přesvědčena, že se jejich obchodní model může uplatnit v celé oblasti Sydney.

Místní poslankyně Zelených Jenny Leongová komunitní solární elektrárnu podporuje o to víc, že na celonárodní úrovni podpora obnovitelným zdrojům neexistuje a politici jsou stále v zajetí lobbingu firem, které spalují fosilní paliva, tvrdí.

BRAND24

Podle australských vládních odhadů emise skleníkových plynů porostou v zemi obklopené oceánem do roku 2030. Austrálii se pravděpodobně nepovede splnit sliby, které dala v roce 2015 při podpisu Pařížské klimatické smlouvy.

Dále čtěte:

Vědci kroutí hlavou: uprostřed rekordních veder volá australský premiér po nových uhelných elektrárnách

Nečekaní spojenci: za klima bojují Ivanka Trumpová i Exxon

Solární boom v Kalifornii stahuje ceny elektřiny do záporného pásma


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).