Menu Zavřít

Solární Klondike

29. 1. 2010
Autor: Euro.cz

Bez úpravy zákona na podporu obnovitelných zdrojů se systém podpor zhroutí

Kdo má volné peníze a neinvestoval je dosud do solární energetiky, je v našich podmínkách považován za výstředního pošetilce. Žádný vklad nebo dluhopis se nemůže srovnávat s výnosností fotovoltaické elektrárny. Stát ji zaručuje dvacet let od prvního připojení, takže nemusí být ani problém získat bankovní úvěr. Výjimečně krátká návratnost vložených prostředků dělá z Česka solární Klondike, jehož si nemohli nepovšimnout ani zahraniční investoři. Celá ta kýžená podpora významného obnovitelného zdroje energie má háček: několikrát vyšší výkupní cenu, než je cena silové energie. Pokud extrémní cena motivovala k podnikání v rodícím se oboru, s nímž scházela jakákoli zkušenost a kdy solární panely a jiné komponenty byly nesmírně drahé, bylo všechno v pořádku. Jenže solární byznys se rozjel mnohem rychleji, než kdokoli předpokládal. Rok 2006, kdy byl obrovský problém připojit „nečekaně velkou“ šedesátikilowattovou solární elektrárnu, je v dnešních očích jurským parkem. Aby ne, když do konce minulého roku bylo u nás dáno do provozu 411 fotovoltaických megawattů. O sto megawattů více nad nejsmělejší odhady. Výroba elektřiny ze slunce vzrostla za půldruhého roku pětadvacetkrát. Návratnost vložených prostředků se z předpokládaných patnácti let smrskla na polovinu i méně. Nových investic neustále přibývá, konkurence sílí, zaměstnanost roste. Bez zákona na podporu obnovitelných zdrojů z roku 2005 by se solární energetika u nás nikdy nerozběhla. Bez současné úpravy zákona by se však systém podpor přehřál (EURO 3/2010) a vzápětí zhroutil. O potřebě úpravy panuje konsenzus. V tom, jak se má taková úprava udělat, se názory různí. Jedno je však jisté – musí se to udělat teď hned.
Ale říkejte to poslancům. Jsou posedlí předvolebním bojem. Polovina z nich předkládá své vlastní populistické návrhy, druhá se stejně urputně snaží zviditelnit tím, že je smete ze stolu. Na vládní novele zákona o podpoře obnovitelných zdrojů se zřejmě nedá vytřískat politický kapitál, a tak se nedostala na pořad jednání. Přitom každým dnem na všech stranách narůstají rizika.
Podnikatelé se přirozeně budou snažit realizovat maximum svých záměrů ještě v tomto roce za neměnných podmínek. Výkupní cena byla proti loňsku sice snížena o pět procent, ale to při současné výhodnosti podpor nehraje významnou roli. Zlom by měl nastat z roku na rok. Pokud to ovšem zákonodárci stihnou. V parlamentních výborech sice sehráli podmanivou hru, kdy výbor životního prostředí podpořil vládní novelu, a hospodářský výbor naopak prosadil verzi svého předsedy Oldřicha Vojíře. Ve výsledku by to vyšlo nastejno – výkupní cena by se snížila natolik, aby zabezpečila zákonem danou návratnost do patnácti let. A ne výhody plynoucí z návratnosti výrazně kratší. Ale to by musel Parlament konat.
Riziko podnikatelů je, že přes rychlý start do konce roku elektrárnu připojit nestihnou. Anebo to už tuší a připravují se na horší, leč rozumné podmínky v příštím roce. Liknaví poslanci však mohou způsobit pozdní vyhlášení regulí a budou-li drastické, podnikatelům se nevyplatí v přípravách pokračovat. Investoři se budou snažit získat utopené náklady arbitráží na státu.
A to je pro stát velké riziko. Kdyby byla nevýhodná změna vyhlášena až v polovině roku, mohou se podnikatelé pokusit o navrácení ztracených nákladů, vždyť přípravy výstavby trvají rok, ne-li dva. A kdyby změna přišla ještě později, mohli by se pokusit i o náhradu ušlého zisku z podnikání, domnívá se právník Kamil Blažek ze společnosti Kinstellar.
Ještě větším rizikem pro stát by bylo, kdyby se legislativní proces nepodařilo dokončit do konce volebního období. Pak by Energetickému regulačnímu úřadu nezbylo než na konci roku snížit výkupní cenu o uzákoněných pět procent a nečinně přihlížet třeba i dalšímu snižování ceny fotovoltaických panelů.
Stát ani spotřebitel, který to platí, nemají úniku. Zato podnikatelům se nabízí škála možností. Slovensko je ještě fotovoltaicky nepolíbenou zemí. A což teprve slunný jih Itálie, kde má už vyslanec známé české solární firmy vykolíkovány vhodné pozemky. Ale na to je čas. Zatím je nejvýhodnější a nejvýnosnější český solární Klondike. Poděkujte poslancům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).