Menu Zavřít

Solární energie: Prodejte svou střechu na burze

3. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Střecha se dá pronajímat podobně jako byt či dům. Ve Střešní burze se registrují investoři, kteří hledají plochy pro umístění a provozování fotovoltaických zařízení na výrobu elektrické energie (FVE).

Autor: Profit

Majitel střechy svým podpisem „Smlouvy o zřízení věcného břemene“ zaručuje investorovi právo k provozování FVE na jeho střeše na dobu 30 let.

Předpoklady pro provozování FVE Téměř na celém území České republiky je provozování FVE ekonomicky výhodné. Optimální lokalita má jižní orientaci se sklonem asi 30°, je bez zastínění a využitelná plocha je minimálně 50 m². Ovšem i střešní plochy s neoptimální orientací nebo sklonem jsou využitelné za použití speciálních tenkovrstvých panelů. Bez Vaší investice a rizika Základním principem Střešní burzy je, že majitel nemovitosti za pronájem své střešní plochy získá atraktivní nájem nebo kombinaci levnější elektřiny a nájmu bez investice z jeho strany. Instalace FVE provádí specializované autorizované instalační firmy a investor je zavázán k odstranění FVE po ukončení doby nájmu a uvedení střechy do původního stavu. Jak vysoký je nájem? Výše nájmu se odvíjí především od orientace a využitelnosti střechy, výkupních cen za elektřinu vyrobené z FVE a momentální poptávky investorů. Příklad: Střecha s optimálními parametry v lokalitě s průměrným osvitem v ČR může přinést majiteli nájem kolem 600 Kč za 1kWp instalovaného výkonu (cca 8 - 10 m²) za rok. Smlouva o zřízení věcného břemene**

FVE je investice s dlouhodobou návratností a je vázána na konkrétní místo připojení do sítě. Z tohoto důvodu je pro investora zásadní zajistit si právo k instalaci a provozu FVE na daném místě. Zřízení věcného břemene k využití střechy pro umístění fotovoltaické instalace zajišťuje investorovi právo k využití střechy i v případě, že se změní majitel budovy nebo dojde-li k exekuci majetku majitele nemovitostí.

BRAND24

Zřízení věcného břemene je podmínkou pro získání bankovního financování ze strany investora.Toto věcné břemeno pro instalaci a provoz FVE nezatěžuje majitele a může být výjimečně v individuálních případech zřízeno na zastavené nemovitosti. Praxe z Německa a i dalších zemí dokazuje, že FVE na střeše zvyšuje hodnotu nemovitosti.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).