Menu Zavřít

Sokolovské uhelné klesl zisk o čtvrt miliardy

19. 9. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Společnost Sokolovská uhelná (SUAS) dosáhla v roce 2015 zisku 383 milionů korun. Proti předchozímu roku to bylo o 250 milionů méně.

Těžební firma se potýká s řadou negativních vlivů na trhu s palivy a energiemi, vyplývá z výroční zprávy zveřejněné na serveru justice.cz. Přesto po několika letech začala letos opět nabírat ve větším nové zaměstnance.

Skupina Sokolovské uhelné měla loni tržby za prodej vlastních výrobků a služeb ve výši 6,565 miliardy korun, v roce 2014 to bylo 6,668 miliardy. Tržby mírně klesly, i když firma loni vytěžila více uhlí (6,495 milionu tun, o rok dříve 6,379 milionu) i vyrobila více elektrické energie (3671 GWh, v roce 2014 to bylo 3553 GWh) a jen nepatrně méně energoplynu (1324 milionů metrů krychlových, proti 1340 milionů v roce 2014).

„Před společností stál úkol pokračovat ve vnitřních racionálních strukturálních změnách, eliminovat dopady poklesu cen elektrické energie a snížení odbytu hnědouhelného generátorového dehtu, to vše za těžko odhadnutelného vývoje cen emisních povolenek a pokračujícího obchodního sporu s nejvýznamnějším odběratelem uhlí, společností ČEZ,“ shrnul rok 2015 předseda představenstva SUAS Jiří Pöpperl.

I přes pokles zisku SUAS dodržela závazky k zaměstnancům a i nad rámec kolektivní smlouvy mezi rozdělila mimořádnou odměnu. Mzdy v těžební firmě přitom i tak výrazně převyšují průměr v regionu. Zatímco průměrná mzdy v roce 2015 byla v Karlovarském kraji 22 750 korun, v SUAS to bylo 31 786 korun.

Přečtěte si, kdo usiluje o podíl v největší české strojírenské firmě

Kdo zachrání Vítkovice?

 Klíčové pro další osud Vítkovic jsou i takzvané teplé provozy, třeba kovárny nebo pece (Autor Tomáš Novák/Euro)

Vzhledem k trvajícímu sporu o cenu uhlí pro společnost ČEZ a nejistotě na trhu s uhlím a energiemi, se chce SUAS i do dalšího období zaměřit na další optimalizaci a snižování nákladů.

Průměrný počet zaměstnanců klesnul v roce 2015 na 3334, když ještě v roce 2011 měla firma 4200 zaměstnanců. Po letech, kdy Sokolovské uhelné ubývali zaměstnanci přirozenými odchody a v roce 2014 dokonce firma nabídla vysoké odstupné zaměstnancům v předdůchodovém věku, začne SUAS opět nabírat. Podle informace na firemních webových stránkách SUAS a její dceřiné firmy chtějí přijmout až 110 nových pracovníků, hlavně kvalifikovaných dělníků.


Dále čtěte:

BRAND24

Jasno u Otavů. Rodinný podnik včetně Metalimexu ovládl syn Petr

Stát si pohlídá OKD. Dosadí své ředitele


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).