Menu Zavřít

Sokolovská uhelná jde do útlumu, stovky lidí přijdou o práci

22. 11. 2019
Autor: Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná a.s. (SUAS) začne s postupným útlumem. Důvodem je tlak na omezení těžby a zpracování uhlí a ním související ceny emisních povolenek. Transformace se ale dotkne zaměstnanců, během následujících dvou let by jich ze Sokolovské uhelné mělo odejít až kolem tisícovky. Dnes firma zaměstnává asi 3000 lidí, dalších téměř 700 pracuje v dceřiných firmách. Kraj chce ve spolupráci s úřadem práce zajistit rekvalifikace nebo kontaktní místo pro zaměstnance, kteří u SUAS skončí.

Sokolovská uhelná by měla už příští rok propustit asi 700 lidí, v dalším roce asi 300. Část z nich může najít práci v dceřiných firmách. Podle hejtmanky Karlovarského kraje Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) SUAS spolupracuje s jejím náměstkem Petrem Kubisem (ANO) a jednají s úřadem práce.

Podle hlavního majitele Sokolovské uhelné Františka Štěpánka ale stát i přes několikaleté varování, že taková situace brzy nastane, zatím pro transformaci regionu neudělal téměř nic.


Zájem politiků je nulový, stěžuje si autor projektu alternativního využití ostravských dolů Bajgar

Aleš Bajgar


„Uhelný průmysl je v situaci, kdy se říká, uhlí musí pryč v Evropě. A dělá se všechno proto, aby uhlí nebylo. Ale co se bude dít v regionech, kde uhlí skončí?“ upozornil Štěpánek. Dodal, že kdyby se část peněz za emisní povolenky vracela do regionů, odkud peníze za povolenky pocházejí, bylo by možné je použít na investiční pobídky a tvorbu pracovních míst.

Jen Sokolovská uhelná letos zaplatí na emisních povolenkách asi 1,4 miliardy do státního rozpočtu, příští rok to má být asi 1,5 miliardy korun. Ceny povolenek na trhu rostou.

Nejbližší větší město od sokolovských dolů je Chodov. „Budeme aktivně na řešení situace spolupracovat se zaměstnaneckými odbory,“ řekl starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM). „Lidem, kteří budou muset změnit zaměstnání, chceme nabídnout kariérní poradenství, ekonomické poradenství a samozřejmě aktivně pomoci s hledáním zaměstnání například centralizovanou nabídkou volných pracovních míst v Chodově a okolí. I město Chodov jako zaměstnavatel může v rámci svých organizací nabídnout nějaká volná pracovní místa,“ dodal. „Je nutné ale řešit i budoucnost, a proto se musí řešit celková transformace regionu. Tady musí pomoct kraj a stát,“ uzavřel starosta Chodova.

Čtěte také:

Soumrak uhelné éry. Tykačovy uhelné doly se loni propadly do ztráty

Fárat se bude. OKD chce prodloužit těžbu do roku 2030

BRAND24

Konec se blíží. Objem těžby černého uhlí v Česku prudce klesá

Uhelné elektrárny škodí ovzduší více než hutě, největším znečišťovatelem Česka jsou Počerady

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).