Menu Zavřít

Soběslav chce high-tech odborníky

19. 7. 2004
Autor: Euro.cz

ŘEDITELKA REGIONÁLNÍ ROZVOJOVÉ AGENTURY JIŽNÍCH ČECH PAVLA KONOPOVÁ: V Soběslavi na Táborsku má do roku 2006 vzniknout Centrum vodárenských a ekologických technologií s pracovním názvem CEVTECH.

ŘEDITELKA REGIONÁLNÍ ROZVOJOVÉ AGENTURY JIŽNÍCH ČECH PAVLA KONOPOVÁ: V Soběslavi na Táborsku má do roku 2006 vzniknout Centrum vodárenských a ekologických technologií s pracovním názvem CEVTECH.

Centrum vznikne po revitalizaci areálu Jitony, ve kterém nyní sídlí podniková prodejna této firmy. Na přípravě se podílí Regionální rozvojová agentura jižních Čech. Kolik subjektů bude moci v objektu působit? Počítáme minimálně s pěti až osmi firmami, tj. se vznikem cca 100 až 150 odborných pracovních míst. Naším cílem není co největší objem, ale kvalita lidských zdrojů. I s ohledem odchodů velkých výrobních firem na Východ je strategie na high-tech v ČR velmi dobrá. Na tato místa se samozřejmě nabalí i další obslužné doprovodné služby a firmy. Jde o specifický obor podnikání. Máte už představu o nějakých konkrétních firmách nebo subjektech?

V současné době již v prostorách sídlí dodavatel čističek odpadních vod Envi-pur. Tato firma je již známá i na mezinárodní úrovni, například v poslední době jako jedna z velmi mála firem, které splňují kvalitu i svými dodávkami do Iráku. Tento základ vytváří velmi dobré zázemí pro rozvoj služeb v oblasti vědy, výzkumu a vývoje, spolupráce s univerzitami a s firem z oblasti vodárenství a ekologie (vývoje a výroba filtrů, měření, další dodávky související s výrobou atd.) Protože oblast čištění vod je jednou z nejvýznamnějších priorit EU (také s nejvyšší finanční podporou), otevírá se skutečně pro tuto oblast velký evropský trh. To znamená, že tento záměr má skutečně mezinárodní dimenzi. Proč jí nemít u nás.

Kdo zaplatí rekonstrukci a jaká bude předpokládaná návratnost?

Počáteční náklady a zejména spoluúčast na projektu ponese Envi-pur, zbytek prostředků je pak kombinací dalších zdrojů, zejména z EU. Investiční náklady tvoří cca 60 milionů korun, neinvestiční - tj. zejména náklady na spolupráci v oblasti inovací, vědy a výzkumu - 20 milionů korun. V současné době zpracováváme propočty ekonomické návratnosti, ale již jsme si dnes jistí, že projekt bude mít návratnost i v dalších širších měřítkách.

BRAND24

V jakém stádiu jsou žádosti o pomoc z EU?

Zúčastněné subjekty mají již dnes připravené či připravují žádosti do strukturálních fondů Evropské unie. Na přípravě obdobných projektů se podílí svojí grantovou politikou iJihočeský kraj.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).