Menu Zavřít

Sníží ČNB úrokové sazby na minimum? Šance klesá

5. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Před pár dny analytici očekávali, že ČNB ve čtvrtek sníží úrokové sazby, nyní je to méně pravděpodobné. Dobrých zpráv o zotavení světové ekonomiky přibývá.

Autor: Martin Siebert

Pokud by zítra bankovní rada základní sazbu snížila, klesla by na vůbec nejnižší hodnotu v historii České republiky - pravděpodobně o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Zatím naposledy snížila sazby před třemi měsíci.

Nižší sazby obvykle zlevní i úvěry od bank, mohou tedy pomoci domácnostem (levnější hypotéky) i firmám. V posledních měsících však tato přímá úměra v Česku neplatí, komerční banky na výrazné snížení sazeb ČNB prakticky nezareagovaly.

Dobrých zpráv přibývá

„Šance na pokles úrokových sazeb každým dnem maličko klesají, pravděpodobnost snížení sazeb ale stále vidíme nad padesáti procenty,“ říká analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Očekává, že poměrem 4:3 nakonec centrální bankéři rozhodnou o snížení repo sazby o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum. „Zde podle nás snižování úrokových sazeb skončí a naopak počátkem roku již budou úrokové sazby růst,“ dodává analytik.

„Obecně lze říci, že dobrých zpráv přibývá. To je silný argument pro mnoho centrálních bankéřů k tomu, aby úrokové sazby už dále nesnižovali,“ vysvětluje Pikora. „Zotavení ve světě jsme původně pozorovali jen u předstihových indikátorů, nyní však vidíme první vlaštovky i z reálné ekonomiky. Například počet nezaměstnaných v Německu nečekaně poklesl, ceny nemovitostí v USA a Británii už rostou a průmyslová výroba v Česku zpomalila svůj pád,“ dodává.

Na druhou stranu podle Pikory v eurozóně pozorujeme deflaci a koruna opět k překvapení mnoha centrálních bankéřů posiluje. „Desinflační tlaky jsou proto doma nyní velmi silné. Ekonomika by si proto podle nás mohla dovolit ještě jedno snížení úrokových sazeb,“ říká Pikora.

Zlepšení? Jen mlhavé náznaky**

BRAND24

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek však upozorňuje, že náznaky stabilizace v eurozóně jsou prozatím jen velmi mlhavé. Ani v české ekonomice podle něj nedošlo k významnějšímu posunu, průmyslová výroba a vývoz dále klesají. „K tomu se začíná přidávat zhoršení domácí poptávky, jak naznačuje květnový propad maloobchodních tržeb,“ dodává.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).