Menu Zavřít

Sněhobílý úsměv

3. 11. 2003
Autor: Euro.cz

POKUD MÁTE POCIT, ŽE BY VÁŠ CHRUP MOHL NEBO DOKONCE MĚL BÝT O NĚKOLIK ODSTÍNŮ BĚLEJŠÍ, UŽ NEMUSÍTE PRAKTIKOVAT RADY NAŠICH BABIČEK. MŮŽETE SE SVĚŘIT DO RUKOU STOMATOLOGA A NECHAT SI VYBĚLIT CHRUP. PAMATUJTE ALE NA TO, ŽE BĚLENÍ NENÍ VHODNÉ PRO KAŽDÉHO.

Dokonalý chrup je nejkrásnější šperk

Touha po zářivém úsměvu přivádí do ordinací stále více lidí nejrůznějšího věku a profesí. Nepříznivé zbarvení zubů - od žluté až po hnědou barvu - má několik příčin a může tedy postihnout kohokoli z nás. Například hnědé proužky na zubech jsou následkem podávání antibiotik v období vývoje chrupu, především v dětském věku. Našedlou až načervenalou zubovinou se vyznačují takzvané „mrtvé“ (devitalizované) zuby. Našedlou zubovinu má také většina zubů s rozsáhlými výplněmi. Žluté až hnědé povlaky se tvoří ukládáním exogenních barviv z potravy nebo tabáku. Také přibývající věk se k našemu chrupu chová macešsky - zvyšuje se průsvitnost skloviny a žlutá zubovina tak výrazněji prosvítá.

PROČ VYBĚLIT ZUBY?

Jiný než bílý chrup může být našim okolím vnímán jako estetická vada. Bělení ale bohužel není určeno pro každého. Není to také spásná metoda, při které můžeme několik měsíců zuby zanedbávat a utěšovat se tím, že stomatolog vše „vygumuje“. Bělení zubů je určeno výhradně pacientům, kteří důsledně a systematicky o svůj chrup pečují. Vždy by mělo být prováděno pod dohledem lékaře. Předpokladů pro úspěšné vybělení chrupu totiž není málo: Dokonale prováděná ústní hygiena a sanovaný chrup (ošetření všech eventuálních kazů) by mělo být samozřejmostí. Zuby ale také nesmí mít obnažené krčky, popraskanou sklovinu ani jiné defekty. Dáseň a přilehlé tkáně musí být klidné, bez známek zánětu. A v průběhu procedury i bezprostředně po ní si pacient musí odepřít veškerá exogenní barviva v potravinách a tabák.

NEVÝHODY

Žádná z metod bělení nezmění barvu bílých zubních výplní (plomb), keramických korunek, faset a ostatních protetických pomůcek. Další nevýhodou je, že vaše zuby mohou dočasně extrémně zcitlivět a v některých případech je dokonce nutné kúru přerušit. Pokud bělicí látka pronikne k dásni, může být příčinou jejího zánětu. Proto bychom měli důrazně varovat před přípravky pro domácí vybělení zubů, které nejsou připraveny stomatologem „na míru“. Při bělení je důležité dodržovat pokyny a časové intervaly doporučené lékařem. Je také dobré vědět, že vybělení není jednou provždy. Odstíny vybělených zubů se po čase mohou posunout zpět k původní barvě.

DRUHY BĚLENÍ

Nejrozmanitější způsoby poskytuje bělení prováděné v ordinaci lékařem nebo dentální hygienistkou. Další možností je domácí bělení, které provádí pacient aplikací gelu na individuálně zhotovený nosič. Třetím typem je kombinovaný postup, kdy startovací bělení probíhá v ordinaci a následné dobělení zvládne pacient doma sám. Před bělením by měl stomatolog zaarchivovat váš stávající odstín zubů pomocí vzorníku, případně i fotograficky. Pro srovnání účinků bělení slouží protilehlé zubořadí, protože se vždy bělí jen jedna čelist. Dále se zuby mechanicky očistí od vnějších pigmentací brusnými pastami nebo pomocí přístroje pro takzvané hloubkové čištění (metoda „air flow“).

ZÁKROK V ORDINACI

I zde platí, že s čím má výborné zkušenosti vaše tchýně, nemusí platit i pro vás. V ordinaci může stomatolog provést bělení za studena, termokatalytické (za spolupůsobení tepla) anebo aktivované polymerační lampou. Pokud se rozhodnete pro ordinační vybělení zubů, počítejte, že svého stomatologa budete muset navštívit několikrát (pouze ty nejdražší metody slibují okamžité vybělení). Délka bělící kúry závisí na vybrané metodě, koncentraci bělicího činidla a velikosti předpokládaného barevného skoku.

DOMÁCÍ KÚRA

Stejně jako u ordinačního bělení můžeme bělit jednotlivé zuby i viditelný úsek čelisti. Ordinaci lékaře se přesto nevyhneme. Nejprve nám musí zhotovit individuální aplikační nosič. Pak společně se stomatologem nacvičíme jeho bezproblémovou aplikaci do úst. Až poté dostaneme bělicí gel, který aplikujeme zpravidla v noci po dobu minimálně šesti dnů. Po tuto dobu lékař na kontrolních prohlídkách hodnotí úspěšnost postupu. Výhodou domácího bělení je nižší koncentrace účinné látky. Postup je tedy šetrnější než ordinační. Nevýhodou ale je delší styk bělicího činidla s měkkými tkáněmi dutiny ústní. Při nesprávné aplikaci nosiče dásně zareagují zánětem.

KOLIK ZA TO?

A na kolik vás sněhobílý úsměv přijde? Domácí bělení (zhruba o 4 odstíny) vyjde přibližně okolo tří, ordinační bělení okolo čtyř tisíc korun. Za nejnovější superrychlé ordinační technologie ale můžete dát téměř dvacet tisíc korun. Za to byste měli mít chrup během hodiny vybělený až o 8 odstínů. Ale ať už si chrup necháte vybělit nebo ne, nezapomeňte, že ještě důležitější než sněhobílý úsměv je zdraví zubů. Jednoduché, ale stoprocentně platné pravidlo říká: Nevyplatí se zanevřít na stomatologa.

BRAND24

S ČÍM ZUBY V TĚLE SOUVISÍ?

Úplně se vším. Jsou důležitou součástí trávícího traktu a připravují stravu k dalšímu trávení. Kvalita kousání, skus i napětí žvýkacích svalů má vliv na čelistní kloub i na prokrvení v oblasti hlavy. Typ skusu nebo čelistní anomálie vedou ke špatnému držení hlavy a ovlivňují zdraví krční páteře a naopak. Při potížích je ovlivněna samozřejmě i psychika. S tím pak souvisí poruchy komunikace mezi lidmi, nespavost, snížená pracovní výkonnost i celkové uplatnění člověka ve společnosti. Zápach při parodontóze a zubních kazech ovlivňuje společenské uplatnění. Zuby tvoří nutnou součást dutiny ústní a protože některé hlásky se vytvářejí za pomocí jazyka, rtů i zubů, jsou zuby také potřebné pro správnou výslovnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).