Menu Zavřít

Smutné konce bratrance Tomáše

29. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Bratranec Tomáš, 25 let, si po škole založil s kamarádem firmu a docela se jim daří. Mají pět zaměstnanců. Co Tomáš potřebuje? Aby jeho firma fungovala a mohla prosperovat. Aby měla šanci v konkurenci s velkými firmami. Aby dlužník neměl více práv než věřitel. To je doslovný citát z volebního programu ČSSD před čtyřmi roky.

Jaká je skutečnost?

Jen za rok 2005 poklesl počet podnikatelů o 24,5 tisíce, přičemž v letech 2000 až 2003 to bylo o dalších osmdesát tisíc. Největší úbytek byl právě u firem do pěti zaměstnanců. Podepsala se na tom hlavně vládní reforma veřejných financí. První balík zákonů, který přijala ještě Špidlova vláda, dolehl právě na malé a střední podniky. Ačkoli se o tom nikde ve volebním programu ČSSD nepsalo, byly přijaty zákony o minimální dani, registračních pokladnách, o zvýšení vyměřovacího základu na zdravotní a sociální pojištění, o podvojném účetnictví, snížení prahu pro povinné plátce DPH. Co se týká šance v konkurenci s velkými firmami, na investičních pobídkách bylo přislíbeno osmdesát miliard korun, z nichž čtvrtina již byla vyplacena. Přitom celá podpora malého a středního podnikání činí ročně zhruba čtyři až pět miliard.

Pokud se týká pozitiv - byl přijat nový úpadkový zákon, který by skutečně měl konečně napravit věřitelsko-dlužnické vztahy. Na živnostenských úřadech budou jednotná místa pro registraci, takže již nebude muset zájemce o podnikání obíhat jednotlivé úřady. Postupně byla snížena i korporátní daň, a to z 31 na 24 procent. Částečně se snížila i daň z příjmu fyzických osob, a byly rovněž zvýšeny výdajové paušály pro OSVČ. Zkrátily se odpisové doby u kancelářského majetku, naopak byla prodloužena doba odpisů u pořízení kancelářských budov.

BRAND24

„Nehodláme zajišťovat rozpočtové příjmy celkovým zvyšováním daňových sazeb. Tyto sazby však nechceme ani předčasně snižovat.“ Opět volební program ČSSD z roku 2002: „Chceme zpřehlednit daňový systém a změnit strukturu ve prospěch posílení váhy přímých daní oproti daním nepřímým (DPH).“ A fakta?

Zatímco jako jediné byly sníženy daně přímé, vzrostly daně nepřímé. Jednak spotřební daně na pohonné hmoty a cigarety, jednak se v roce 2004 přesunula většina zboží a služeb z pětiprocentní sazby na devatenáctiprocentní. Kvůli zvýšení DPH vybral v roce 2005 stát na daních zhruba o 66 miliard více než v roce předešlém. Namísto zpřehledněné daňové soustavy byly přijaty další desítky novel stávajících daňových zákonů, často i v nesouvisejících právních normách. Jedinou zcela novou, ale ne přehlednější normou je zákon o DPH. Vedle již zmíněných daňových úprav lze ještě porovnat závazek o nezvyšování celkového daňového zatížení. Složená daňová kvóta v roce 2002 činila 36,9 procenta, v loňském roce ale již 38,6 procenta. *

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).