Menu Zavřít

Smlouvy s rozbuškou

25. 11. 2005
Autor: Euro.cz

O lesnické smlouvy se zajímá antimonopolní úřad

PRAHA (črk) - Když státní podnik Lesy České republiky na přelomu let 2004/2005 rušil smlouvy na lesnické práce uzavřené předchozím managementem, sliboval křišťálově čistá výběrová řízení. Pohrdl však při tom zákonem o veřejných zakázkách s tvrzením, že se na státní podnik nevztahuje. Jejich vlastní tendr však byl vším jiným než průzračným a otevřeným postupem, a byl proto právnicky napadán mnoha společnostmi, které se cítily být výběrem poškozeny. Velmi rozporuplně na rozjitřenou situaci zareagoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pod Bednářovým vedením, když nejprve smlouvy zpochybnil a dočasně zmrazil, ale později jim dal svým rozhodnutím volný průchod.
V průběhu současného podepisování smluv s vítězi letního výběrového kola se však problém vrátil s mnohem větší razancí než kdykoli předtím. Pecinův antimonopolní úřad konečně zahájil regulérní správní řízení, v němž od Lesů ČR požaduje do jediného dne zaslat zprávu o jakémkoli provedeném úkonu. A důkladně zkoumá už uzavřené smlouvy.
Na popud stejného navrhovatele, právníka Radka Pokorného, zastupujícího největší českou lesnickou společnost CE WOOD, se problémem málo průhledného výběrového řízení začali zabývat i úředníci Evropské komise. Lesy ČR uvržené do dvojího ohně zareagovaly překvapivě: „Správní řízení jednoznačně vítáme, sami jsme několikrát příslušné státní instituce žádali o jasný názor, jak v této oblasti postupovat“. Tento výrok velice rozzlobil Českou asociaci podnikatelů v lesním hospodářství, která se dva roky snažila prosadit, aby výběrová řízení na výběr obchodních partnerů byla prováděna dle zákona o zadávání veřejných zakázek. „Naše snaha byla trvale odmítána a dvě realizovaná kola výběrových řízení byla hrubým pošlapáním všech pravidel seriózní soutěže,“ komentuje výkonný ředitel asociace Jiří Kořínek. Za hrubé zkreslení a výsměch realitě označuje současné tvrzení Lesů ČR, že hlavním kritériem výběru byla nabízená cena.
Lesy ČR se v současné krizi chovají tak, jako by evropské a státní orgány pro ně hledaly způsob, jak mají uspořádat výběrová řízení ve třetím kole. Zařídí se dle toho a nic se neděje. Jenže orgány Evropské komise se spornou otázkou, zda Lesy ČR jsou, nebo nejsou zadavatelem dle směrnic Evropských společenství (ES), potažmo na základě českého zákona o veřejných zakázkách, zabývají opravdu vážně. Hrozí zahájení řízení pro nesoulad s právem ES. Zřejmě o něm rozhodne zasedání rady komisařů už 15. prosince.
Množství lesních společností, které se cítí být poškozeny výběrovými řízeními, od Evropské komise i od antimonopolního úřadu očekává anulování výběrových kol a návrat k původním vypovězeným smlouvám. Tím by se ovšem zase cítili ohroženi držitelé nových smluv. Ať už to dopadne jakkoliv, Lesy ČR nejspíše čeká množství žalob jak na určení pravosti smluv, tak především na uhrazení hospodářských ztrát. Management, který se tak tvrdošíjně vyhýbal zákonnému postupu, bude mít problémy. Ale kde je konec ministrům Palasovi a Zgarbovi, kteří za tento stav nesou politickou odpovědnost? Nejhorší je, že chaos v lese nejvíce „odskáčou“ nevinní - majitelé a pracovníci pil, zejména těch malých. Přes Silvestr nesmí zůstat ve sporných územích ležet ani jeden vytěžený strom.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).