Menu Zavřít

Směr Kurdistán

24. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Cyril Svoboda vezme na otevření pobočky ambasády v Erbílu podnikatele

PRAHA (toh) - Česká diplomacie se začala zajímat o sever Iráku. V pondělí 1. května otevře v tamní metropoli Erbílu obchodně-ekonomickou pobočku svého zastupitelského úřadu umístěného v Bagdádu. Zahájení provozu by se měli osobně zúčastnit i ministr zahraničí Cyril Svoboda a velvyslanec v Iráku Petr Voznica. V doprovodu ministra mají být i zástupci českých firem, například Strojexportu a Chemoprojektu.
Přesun části českých diplomatů do Erbílu byl původně plánován už na prosinec loňského roku. Ministerstvo zahraničí ale za dosud nejasných okolností operaci odložilo. V relativně bezpečné oblasti Kurdistánu už otevřeli své obchodní zastoupení Německo a Francie. Iráčtí politici zatím nevnímají posilování pozic cizích vlád a firem v Kurdistánu jako pokusy o utužování separatistických nálad regionu.
Z Kurdistánu se může v budoucnu stát poměrně prosperující region. Odhaduje se, že se na jeho území nachází zhruba 20 procent zdrojů irácké ropy a zemního plynu. Slibná budoucnost severoiráckého regionu a relativní bezpečí už začínají přitahovat zahraniční investory a politiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).