Menu Zavřít

Směr Baku

16. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Bývalý ředitel českého Microsoftu šéfuje ázerbájdžánskému operátorovi Azertelekom

Od ledna roku 2003, kdy skončil v pozici generálního ředitele českého operátora Contactel, se Michal Čupa třikrát stěhoval mezi metropolemi Česka a Ruska. Letos v létě, poté co mu vypršel ředitelský kontrakt v moskevské pobočce Microsoftu, se však nevrátil domů do Čech, ale zamířil dál na východ, do ázerbájdžánské metropole Baku. V zemi na západním pobřeží Kaspického moře se stal generálním ředitelem nově vzniklého operátora Azertelekom. „V Ázerbájdžánu je obrovský hlad po vysokorychlostním připojení k internetu a země je výborně geograficky situována na spojnici mezi Evropou, Asií a středovýchodním regionem. To nabízí skvělé obchodní příležitosti pro budování nových datových sítí v celém regionu a Azertelekom má ambice se na tom podílet,“ říká Čupa.

ADSL za 1300 korun
Devětačtyřicetiletý manažer, jenž kromě Contactelu prošel i Českým Telecomem a z pozice provozního ředitele se podílel na řízení největšího ruského alternativního operátora Golden Telecom, přirovnává současné ázerbájdžánské telekomunikace k těm českým přibližně před deseti lety. „V osmimilionové zemi je pouhých 20 až 30 tisíc vysokorychlostních přípojek k internetu, 180 tisíc zákazníků využívá pomalé vytáčené připojení přes pevnou linku. Internet je navíc oproti Rusku a evropským zemím výrazně dražší,“ vypočítává Čupa. Dle ázerbájdžánského serveru Today.az snížilo tamní ministerstvo telekomunikací a informačních technologií koncovou cenu ADSL připojení ze 130 na 60 ázerbájdžánských manatů, tedy asi na 1300 korun – avšak s rychlostí stahování pouhého jednoho megabytu za vteřinu. „A to máte štěstí, když se na takovou rychlost v reálu alespoň občas dostanete,“ tvrdí Čupa. Kvalitu tamních internetových služeb ilustruje i jeho poznámka, že „když služba funguje tři dny bez poruchy, tak je to super“. I kvůli tomu Čupa předvídá další vývoj situace: „Nejen v Ázerbájdžánu, ale i v okolních zemích, především v Íránu, je skryta obrovská poptávka, která v budoucnu vyvolá explozi zájmu po broadbandových službách. A tedy i po datové kapacitě.“
To byl také jeden z hlavních důvodů, proč Čupa přijal nabídku šéfovat nově vzniklému operátorovi. „Majitelé Azertelekomu mají cíl společně s ruským operátorem Synterra vybudovat páteřní síť datových kabelů v celém regionu okolo Kaspického moře. Smyslem je agregovat poptávku po datových i telekomunikačních službách a profitovat na transkontinentálním provozu mezi Evropou, Asií a Středním východem,“ popisuje Čupa. Ázerbájdžán je zemí s obrovským nerostným bohatstvím v podobě ropy, plynu, zlata či dalších komodit. Ekonomická krize však prezidentovi Ilhamu Alijevovi ukázala, že závislost na nerostných surovinách není uplně zdravá, a země je z toho důvodu značně zranitelná. „Proto se rozhodl využít výhodné polohy, kde již v minulosti vedla hedvábná stezka, a vytvořit v tomto regionu hub, tedy jakýsi středobod pro transkontinentální datové a telekomunikační sítě,“ míní Čupa.

Kaspické kabelové moře
Proto Azertelekom, jenž vlastní další tamní telekomunikační firmy (BTRIB, Azerfon a Aztelekom), uzavřel partnerství s ruskou společností Synterra. Na základě tohoto joint venture byla založena nová firma C-Ring Telecom, v níž mají Azertelekom a Synterra shodně 50procentní podíl a která se stane provozovatelem optických datových kabelů kolem celého Kaspického moře. „Myšlenka vybudovat telekomunikační páteřní síť v tomto regionu existuje už téměř deset let, ale realizuje se až nyní. Bylo pro mne obrovskou výzvou být u toho,“ říká Čupa.
C-Ring na konci listopadu podepsal smlouvu s íránskou společností Iranmobin (největší akcionář íránského národního operátora), jejímž výsledkem by měla být výstavba optické sítě okolo jižního cípu Kaspického moře. „Podobným způsobem by měla být uzavřena dohoda v Kazachstánu, kde jednáme s dvěma potenciálními partnery, a v Turkmenistánu. Kromě datových kabelů kolem Kaspického moře počítáme i s položením podmořských optických vláken na dno, tak aby byla síť zálohována kvůli případným výpadkům,“ dodává šéf Azertelekomu.
V konečné fázi by tak měla síť čítat několik desítek tisíc kilometrů datových kabelů, které budou provozovat operátoři v jednotlivých zemích, avšak obchodně je bude zašťiťovat C-Ring Telecom. „Zájemci o datovou konektivitu mezi Evropou a Asií u nás nakoupí celou poptávanou kapacitu a C-Ring pak následně vyinkasované peníze rozdělí jednotlivým operátorům na trase,“ popisuje Čupa.

BRAND24

Koženého večírky
On sám u „běžného chodu“ C-Ringu už zřejmě nebude. Připouští, že jeho mise v Ázerbájdžánu je časově omezena dokončením dohod mezi jednotlivými národními operátory. „Mým hlavním úkolem je, aby C-Ring spatřil světlo světa v podobě smluv a kontraktů. Tím bych své působení v Azertelekomu považoval za vydařené a zároveň u konce. Baví mne být u zrodu projektu, který má neobvykle vysokou politickou podporu v mnoha zemích, u vlastního budování sítě už být nemusím, to jsem si už dříve vyzkoušel několikrát,“ tvrdí. Pobyt v Baku si po hektické Moskvě užívá, tvrdí, že město je bezpečné a že místní mají Čechy v oblibě. A to i po kauze Viktora Koženého, který je obviněn z podplácení v ázerbájdžánské privatizaci. „Kožený je tady neobvykle populární, řada lidí vzpomíná na jím pořádané velkolepé večírky a party, které v Baku od té doby nikdo nepřekonal,“ směje se.
Celkově Čupa považuje život v muslimské zemi na břehu Kaspického moře za klidnější, pohodlnější a také cenově mnohem výhodnější než předchozí pobyt v ruské metropoli, odkud kvůli nekvalitním školám, kam chodily obě jeho dcery, přestěhoval rodinu zpátky do Prahy. I z tohoto důvodu zvažuje, že svou další profesní kariéru nasměruje znovu do Česka. „Ideální by byla nějaká nadnárodní pozice se zodpovědností za více zemí ve střední Evropě,“ uzavírá.

***
BOX
Michal Čupa (49)
Absolvoval ČVUT v Praze, University of Chicago a Delft University of Technology. Působil v manažerských pozicích v SPT Telecomu, Českém Telecomu a Contactelu. Od roku 2004 pracoval jako provozní ředitel ruského operátora Golden Telecom, v letech 2006 a 2007 šéfoval české pobočce Microsoftu a poslední dva roky vedl spotřebitelskou a internetovou divizi Microsoftu pro Ruskou federaci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).