Menu Zavřít

Směnky premiérů krásně hoří

15. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Směnky premiérů krásně hoří

Mirek Topolánek má smůlu. Tak rád by se odlišil od čtyř předchozích sociálně demokratických premiérů a přitom se minimálně jednomu z nich tolik podobá. Nechme pro tuto chvíli stranou brutální personální čistky, které se podobají těm Zemanovým a které nyní ve státních úřadech ministři ODS spustili, přestože jejich vláda zatím nedostala důvěru v Parlamentu. Smutná je osobní podobnost dvou mužů, kteří si našli své současné partnerky v budově Poslanecké sněmovny.
Když měl před rokem a půl tehdejší premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross nezvladatelnou potíž vysvětlit, kde vzal peníze na pořízení svého barrandovského bytu, a začal se motat mezi strýčkem Vikem a Rosťou Rodem, přispěchal mu na pomoc šéf politické strany Česká pravice Michal Simkanič. Ten Grossovu směnku na devět set tisíc korun koupil a vzápětí zapálil. Tehdy nebylo jasné, jestli čteme první stránky seriózních deníků, nebo parodii na českou politiku.
Po necelých dvou letech to tu máme opět. Premiéra, který se zaplétá do otázek směřujících k penězům, za něž si pořídil byt. Mirek Topolánek je v této souvislosti podezírán z úvěrového podvodu a v novinách se objevuje informace, že obvinění stojí na Topolánkem podepsané směnce. Druhý den se ale čtenáři dozvídají nečekané rozuzlení. Držitel této směnky ji zničil. Přitom dluh, ke kterému byla směnka vázána, není ještě stále doplacen.
Přiznejme ale Topolánkovi, že přes tuto frašku s ničením směnky, je jeho řešení bytové situace průhlednější. O strýčkovi Vikovi, Rosťovi Rodovi a Michalu Simkaničovi jsme toho moc nevěděli a o pozadí jejich pomoci už vůbec nic. Kdo se to tehdy snažil, byť neuvěřitelně neuměle, řešit Grossův problém, nevíme. Stejně tak nevíme, jaké byly či mohly být Grossovy protislužby.
V případě dnešního ministerského předsedy je vše jasnější. Pomocnou ruku mu podala společnost Eltodo, jedna z velkých českých elektrotechnických firem. Co Eltodo za zničení směnky dostalo? Pražským primátorem je stabilně zástupce ODS, v devadesátých letech jeden z nich, Jan Koukal, dokonce odešel do společnosti Eltodo pracovat. Je nějaký vztah mezi zakázkami hlavního města pro společnost Eltodo a tím, že tato firma velkoryse pomohla předsedovi ODS?
Z této otázka nelze automaticky vyvozovat závěr o jakémkoli korupčním propojení zmíněných aktérů. Naopak slouží Mirku Topolánkovi ke cti, že zveřejnil tato jména a podrobnosti spojené s oním problematickým úvěrem za společností VAE, v níž měl vlastnický podíl. Policie, novináři či občanské protikorupční organizace tak vědí, komu se mají dívat na ruce. A přestože tuto kartu rozehrál Jiří Paroubek, právě jeho ruce by se také měly dostat do centra pozornosti v této kauze. Z dostupných informací je totiž evidentní, že Topolánkově firmě se nepodařil byznys, a proto se dostala do problémů se splácením úvěru od První městské banky. Tento finanční ústav byl pod kontrolou hlavního města, jehož tehdejší ekonomický náměstek Jiří Paroubek byl zároveň předsedou dozorčí rady První městské banky. Nesplácených úvěrů měla tato banka, stejně jako všechny ostatní, jistě tisíce a jistě není starostí předsedy dozorčí rady banky a ekonomického náměstka vlastníka, aby jednotlivé případy řešil. Jenže problematický úvěr společnosti VAE byl jištěn i směnkou jednoho z nejvýznamnějších politiků v zemi, takže mohl být pro banku velmi snadno vymahatelný. Příslušný bankovní úředník nemusel být pohledávkovým géniem, aby pochopil, že tento úvěr ve skutečnosti není problematický a že bude snadno vymahatelný. Jenže místo toho První městská balík tento úvěr jako nedobytný prodala za třetinu jeho hodnoty.
Chce Jiří Paroubek tvrdit, že jako předseda dozorčí rady První městské banky nevěděl o Topolánkově případu? Bylo by to stejně uvěřitelné jako tvrzení společnosti Eltodo, že Topolánkovu směnku zničila, protože ji nepotřebovala, a jako tvrzení Michala Simkaniče, že Grossovu směnku zničil na důkaz sympatie se všemi, kteří jsou pronásledování médii na základě nálad a objednávek.
Předseda české vlády má z titulu své funkce právo bydlet v Kramářově vile, i když většina z dosavadních premiérů se tohoto privilegia nedomáhala. Neměli by však mít nárok na nadstandardní úvěrové služby, ať už jsou věřiteli Vik, Rod, První městská banka či Eltodo. A když už se do takových dobrodružství pouštějí, tak ať si aspoň najmou schopnou PR agenturu. Ať ty výmluvy nejsou příště tak trapné a ať premiér nemusí odstupovat kvůli pár desítkám tisíc eur.
.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).