Menu Zavřít

SmartMiloš

22. 7. 2013
Autor: Redakce

Když už nevíš, co s domácí politikou, rozpoutej nějakou aféru v zahraničí. Staré dobré pravidlo, kterým se politici řídí od nepaměti, jako by se v sousedním Německu obrátilo. Dva měsíce před volbami se naopak události z ciziny tlačí do německé politiky tak nepříjemně, že by to žádný stratég nenaplánoval.

Týdeník Der Spiegel přišel s dalším dějstvím kauzy Snowden, která se tentokrát někdejšího technika rozvědky, dnes desperáta žádajícího o azyl v Rusku, vůbec netýká. Vyšlo totiž najevo, že kancléřka Angela Merkelová o americkém špionážním programu Prism nejenže věděla, ale rovnou si po Američanech objednala vlastní prográmek XKeyscore, kterým si německá rozvědka BND proklepává e-mailovou poštu a telefonní hovory. Do aféry je navíc namočen i Ronald Pofalla, šéf kabinetu Merkelové, což je s trochou nadsázky takový inteligentnější Dalík.

Při pohledu na elektronicky vedený útok na soukromí v USA a Německu vypadá česká realita jako maloměšťácký pokus napodobit velké hrdiny Západu. Místo easternu je z toho ale provinční trapas. Někdejšího šéfa vojenské rozvědky Ondreje Páleníka soud na sklonku minulého týdne pustil z vazby, je ale stále stíhán za to, že si jeho podřízení údajně hráli na soukromá očka a fízlovali rodinu dnes již expremiéra Petra Nečase. A elektronické špehovací programy? Jistě nějaké existují, ale ten nejlepší je beztak SmartMiloš . Tam, kde v USA nebo Německu supertajné týmy pročesávají digitální chaos, dokáže se náš pan prezident dobře orientovat sám. A když neví, tak se zeptá: „Ár jú ejdžent of Taliban?“ Ano, je to týž Zeman, který v USA kdysi šířil pohádku o schůzkách Muhammada Atty s iráckou rozvědkou v Praze.

SmartMiloš má ještě jednu výhodu – na rozdíl od elektronických programů, které na světlo Boží vynese každý jouda, se jen tak jeho algoritmus neprovalí. Jak se Zeman sám svěřil v Berlíně, klíčem je „broken english“, která nutí vyjadřovat se stručně, jasně a výstižně. A protože je venku krásně, raději nenatahujme ani Rychlé tužky. Majloš rulez, omg.


Další komentáře Blahoslava Hrušky:

Poslední do party

Davídku, kamaráde

BRAND24

Maminkovné


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).