Menu Zavřít

Slyšet exponát

25. 9. 2009
Autor: Euro.cz

Jaroslav Svěcený představí v Obecním domě mistrovské nástroje

BRAND24

Jaroslav Svěcený již od útlého mládí trpí chorobou, kterou sám nazývá „chronickou houslovou závislostí“. Ta se projevuje tím, že Svěcený je již dlouhá léta jedním z nejznámějších českých houslových interpretů. Druhý příznak již není tak typický – pražský virtuóz je i uznávaným znalcem historie houslí a popularizátorem houslové hry. Nyní spojil tyto aspekty dohromady a výsledkem je unikátní výstava „Slavné evropské housle – Praha 2009“ v Obecním domě, kterou zahájí slavnostní koncert 30. září.
„Všechny nástroje pocházejí ze soukromých sbírek, na řadu z nich se stále intenzivně hraje a koncertuje,“ říká Svěcený. Mezi exponáty jsou zastoupeny mistrovské housle čtyř uplynulých staletí, mimo jiné dílo „českého Stradivariho“ Kašpara Strnada nebo vzácný kus od Ferdinanda Augusta Homolky. Jedním z vrcholů expozice by měly být nádherné housle Giuseppa Fioriniho z roku 1907. Znalci jistě ocení i zajímavou kolekci francouzských smyčců pařížského mistra Eugèna Sartoryho.
Akci, která potrvá do 29. listopadu, doprovodí série koncertů vážné hudby, na nichž se jednotlivé vzácné housle představí nezvykle i na živo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).