Menu Zavřít

Složenka od Agrofertu

26. 2. 2014
Autor: euro

Poslanec Faltýnek z Hnutí ANO navrhuje obnovení dotací pro bioplynové stanice a zdůvodňuje to zájmy zemědělců. To není pozoruhodné jen proto, že je dlouholetým zaměstnancem Agrofertu, který v tomto oboru podniká, a zastavení dotací mu způsobilo ztráty. Na jejich obnovení by pak samozřejmě pěkně vydělával.

Po čerstvém nájezdu Agrofertu na dobyté posty ve státní správě a napojených firmách víme, že ať už jde přímo o zaměstnance firmy či osobnosti odjinud, hnutí ANO znamená spolek lidí Agrofertu Navždy Oddaných.

Jenom se, možná až překvapivě brzy, ukazuje to, co se dalo od samého počátku čekat, tedy, že ta nová politická kultura nových politiků kolem Andreje Babiše se od té staré liší jen v jednom podstatném detailu – zatímco dříve byly zájmy podnikatelských partiček prosazovány skrytě a říkalo se tomu korupce, tak nyní se to prosazuje zcela veřejně a říká se tomu „řídit stát jako firmu“.

Hrozilo druhé solární šílenství

Podpora bioplynu byla zastavena, protože hrozilo, že se bude opakovat solární šílenství, které nám tak nehorázně zdražilo elektřinu a které mimochodem po celé Evropě likviduje průmysl, protože zde podniky platí za elektřinu dvakrát tolik, co firmy v USA.

Další podpora obnovitelných zdrojů, tak jak ji pro další období prosazuje Evropská unie je pokračováním v tragickém omylu a je naprosto nutné, aby tento záměr byl revidován, nebo alespoň transformován tak, že Brusel přestane předepisovat kolik mají mít členské státy větrníků, solárů a bioplynek, ale nechá státům svobodně rozhodnout, jakou cestou budou snižovat ony údajně strašlivé emise skleníkových plynů.

To ale musí prosadit vlády členských států a i hlas Česka při tom musí být slyšet. Vzhledem k tomu, jako máme vládu a skutečnosti, že ministrem životního prostředí je další zaměstnanec Agrofertu, lze se důvodně obávat, že ten hlas bude slyšet na úplně špatné straně. A ty složenky, co přijdou, pak budeme muset platit všichni. Nejen těch necelých dvacet procent Babišových voličů.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Mzdový dudlík

Biľak žije v Olomouci

BRAND24

Bruselské chucpe

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).