Menu Zavřít

Slovenský realitní trh: nervozita, ale drama není na obzoru

4. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Pro české firmy představuje Slovensko často odrazový můstek při jejich další expanzi na východ.

Stejně tak do těchto končin vysílají své zaměstnance na služební cesty. Měli by čeští podnikatelé s nástupem eura počítat s tím, že se zvýší nájmy za slovenské kanceláře či náklady na služební cesty?

Z možných dopadů přijetí eura panuje na slovenském realitním trhu nervozita. Cítí to tak například Michal Pitucha, výkonný ředitel realitní kanceláře Sting. Ta vlastní na Slovensku tři pobočky – v Bratislavě, Trnavě a Žilině. Lidé podle něj nevědí, co mohou očekávat, zdali je výhodné nemovitosti kupovat či prodávat. „Projevuje se to především vyčkáváním, což se odrazilo ve zpomalení a někde i dokonce v zastavení prodeje bytů, především v Bratislavě a Trnavě. Do jaké míry je tato stagnace způsobena příchodem světové finanční krize a do jaké míry chystaným přijetím eura, můžeme jen spekulovat,“ míní Michal Pitucha s tím, že oba tyto faktory se budou projevovat na slovenském realitním trhu také v příštím roce.

Euro nemá na finanční krizi Dosavadní zkušenosti z přijetí eura v jiných evropských zemích, například v Německu či Nizozemsku, ukazují na možnost prudkého zdražování, což se tehdy dotklo i cen nemovitostí. Odehrálo se to však v jiné době, za zcela jiné ekonomické situace. „Kvůli současným sílícím dopadům světové finanční krize se domnívám, že ceny nemovitostí na Slovensku přijetí eura nezvýší. Mnohem větší roli bude hrát vývoj globální finanční krize. Ceny budou tvořit především poptávka a nabídka, ne měna,“ tvrdí Pitucha. Obchodní šéfka firmy Sting pro Slovensko Eva Kizeková uvádí, že ke spekulacím s navyšováním cen nemovitostí v souvislosti s příchodem eura už došlo a nyní bublina splaskla, proto další zvýšení ani ona neočekává. „V první polovině roku počítáme s dozvukem této recese, může to znamenat ještě pokles cen o deset až patnáct procent. V druhé polovině roku by tuto situaci mohly rozhýbat banky, které slibují snížení úrokových sazeb v roce 2009. Nyní jsou tyto sazby na Slovensku v porovnání s Českem vyšší až o dvě procenta. Snížení úrokových sazeb se předpokládá zhruba o tuto výši,“ prozrazuje Eva Kizeková z realitky Sting. Kanceláře se neprodraží

Slovenskému realitnímu trhu by zavedení eura podle některých odborníků mohlo i prospět. „Zaprvé se zvýší makroekonomická stabilita a budou odstraněna kurzová rizika. Na trhu je také dostatečná nabídka nemovitostí nejvyšší kvality. Tyto dva faktory by mohly způsobit růst investiční aktivity na Slovensku,“ předpokládá Martijn Kanters z poradenské společnosti DTZ. Pronájmy komerčních prostor by v souvislosti s přijetím eura zdražovat neměly. Předpokládá to například Jaroslav Dolnák, jednatel slovenské realitní kanceláře Merkur reality. „Opravdu neočekáváme zdražování komerčních prostor. Naopak dojde vzhledem k současnému dění na trhu ke zlevnění nájmů, především u kanceláří nižších kategorií nebo s nedostatečnou nabídkou doplňkových služeb,“ konstatuje. S tím počítají i Profitem oslovení podnikatelé. „Naše společnost působí jak na Slovensku, kde má sídlo, tak v České republice, kde máme v současné době největší klienty. V souvislosti s chystaným přijetím eura na Slovensku nám nevznikly žádné komplikace. Náklady na provoz sídla firmy by podle našich informací růst neměly,“ konstatuje Peter Hrnčiar, jednatel společnosti Nextwave, která se specializuje na propagaci a marketing developerských projektů. Podle Martijna Kanterse by nájmy na Slovensku mohly mírně podražit v dlouhodobějším kontextu v důsledku lepších podmínek pro investice na trhu. Aktuálně se ceny za pronájem kancelářských prostor u dokončených projektů nejvyšší kategorie (A+) pohybují od 11 eur za metr čtvereční. Na služební cestu za „stejný peníz“ Na Slovensko čeští podnikatelé často vyjíždějí na pracovní cesty. Tamtéž míří i hodně zájezdů z kategorie firemní turistiky. Podle odborníků se však podniky žádného zdražování těchto „výletů“ v souvislosti s přijetím eura obávat nemusejí. Růst by neměly ani ceny ubytování ani zájezdů jako takových.„Služební cesty ani zájezdy na Slovensko určitě nepodraží. Zaprvé existuje Generální zákon, který všem tamním subjektům ukládá, aby přepočet nákladových položek provedly takzvaným konverzním kurzem. A co se týče marží, jistě teď není doba na to, aby je podnikatelé, a to nejenom na Slovensku, zvyšovali. Marže proto zůstanou v lepších případech stejné,“ míní Stanislav Zíma, marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours. Ve stejném duchu hovoří také Stanislav Jukl z marketingového oddělení společnosti Net Travel.cz. „Žádné zásadní změny nečekáme, snad kromě zjednodušení administrativy,“ konstatuje. Co se týče cen zájezdů, pracovních cest či hotelů, půjde podle něho spíše o psychologický moment než o reálné zdražení. Tatry budou levnější**

Podle Jitky Ivanové, ředitelky cestovní kanceláře Za sluncem, která se mimo jiné specializuje právě na Slovensko, by některé firemní zájezdy do tamních končin mohly dokonce zlevnit. „Euro přinese obezřetnější práci při kalkulaci cen, které budou více porovnatelné v evropském kontextu. Některé regiony budou muset v porovnání s jinými destinacemi zlevňovat. To se týká například Tater ve srovnání s Alpami,“ říká podnikatelka.

BRAND24

Slovenské hotely si podle odborníků nějaké zdražování dovolit ani nemohou „I na Slovensku, stejně jako v tuzemsku, převládá nabídka hotelového ubytování nad poptávkou. Tamní hotely proto určitě neuvažují o zdražení, neboť by v takovém případě ztratily konkurenceschopnost. Český podnikatel na služební cestě ani klasický turista se proto ničeho takového bát nemusí,“ míní Pavel Hlinka, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR.

Ani možnost, že by slovenské hotely zdražovaly už s předstihem před zavedením eura, se prý zatím nenaplňuje. „Ceny na zimní sezonu jsou srovnatelné s loňskem,“ konstatuje Ivanová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).