Menu Zavřít

Slovenská ekonomika zpomaluje, na vině je slabší vývoj exportu a investic

15. 11. 2016
Autor: CC BY 2.0: Kārlis Dambrāns via Flickr

Slovenská ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům na 0,7 procenta z tempa 0,9 procenta ve druhém čtvrtletí.

Tempo meziročního růstu hrubého domácího produktu (HDP) Slovenska zpomalilo na tři procenta proti zpřesněnému růstu 3,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomika tak rostla nejpomaleji od posledního kvartálu 2014. Vývoj byl horší než odhady analytiků, kteří očekávali meziroční růst HDP tempem 3,4 procenta.

Slovenští statistici podrobnosti k vývoji HDP neuvedli. Detailnější údaje zveřejní na začátku prosince.

Analytici slovenské centrální banky (NBS) v komentáři ke zveřejněným údajům uvedli, že zpomalení tempa růstu ekonomiky by mohlo být důsledkem slabšího vývoje exportu a investic. Loni hospodářství Slovenska podpořilo také dočerpání peněz z evropských fondů z předchozího rozpočtového období.

Slabší export brzdí i německou ekonomiku. Čtěte více:

Německá ekonomika zpomalila růst, brzdí ji slabší export

 Ilustrační foto

Navzdory pomalejšímu růstu ekonomiky zaměstnanost ve třetím čtvrtletí na Slovensku v meziročním srovnání o 2,4 procenta vzrostla. Znamená to mírně rychlejší tempo než v předchozím období.

Slovenská centrální banka očekává, že za celý letošní rok vykáže ekonomika růst o 3,5 procenta. Ještě optimističtější je tamní ministerstvo financí, které počítá s růstem o 3,6 procenta.


Dále čtěte:

BRAND24

Česká ekonomika zpomalila růst na 1,9 procenta

Obchod mezi Ruskem a Slovenskem by se mohl obnovit, věří Putin


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).