Menu Zavřít

Slováci, nebo Němci?

9. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Ministerstvo kultury jedná o případných změnách nájemní smlouvy domu U Hybernů

V září příštího roku bude slavnostní premiéra, sliboval letos v létě slovenský podnikatel Ján Kováčik stojící v čele společnosti Hybernia, nájemce domu U Hybernů, chátrajícího objektu v centru Prahy na náměstí Republiky. Zda se skutečně za tři čtvrtě roku opona otevře a v rekonstruovaném paláci vznikne, jak se původně plánovalo, muzikálové divadlo, však není v současné době zcela jasné. Ministerstvo kultury potvrdilo, že se o projektu a jeho případných změnách stále jedná. Zástupci státní instituce ale neupřesnili, kdy by tato jednání měla skončit. Osud objektů sousedících s domem U Hybernů je totožný. I o jejich budoucím využití rozhodují státní instituce. Zatím bez výsledku.

BRAND24

Neustálá jednání.

V polovině září potvrdila týdeníku EURO mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová, že společnost Hybernia předložila společně s firmou Volkswagen projekt na využití lukrativní nemovitosti U Hybernů. Dodala, že podnikatelský plán musejí posoudit právníci ministerstva. Bližší informace ministerstvo poskytnout nechce. Na dotazy, zda stále platí původní záměr rekonstruovat objekt na muzikálové divadlo a zda je reálné datum zprovoznění objektu v září příštího roku, jak stanovuje nájemní smlouva, dostal týdeník EURO následující odpověď: „Stále platí smlouva se společností Hybernia, a tedy využití budovy jako muzikálového divadla. O případných změnách probíhají jednání,“ konstatovala Besserová.
Hybernia má objekt v užívání na padesát let. Společnost je spojená se slovenským podnikatelem Jánem Kováčikem, spolumajitelem divadla Broadway, slovenské televize Markíza a produkčního domu Forza, který se mimo jiné podílí na pořádání soutěží Miss Slovenska a Slávika o nejlepšího slovenského zpěváka. Dům U Hybernů, empírová památka v centru hlavního města, měl dlouhá léta smůlu. Na začátku 90. let dalo ministerstvo kultury objekt společně s domem U Černé Matky boží do zástavy za úvěr 350 milionů korun na rozjezd nezdařené České lotynky. Hrozilo, že stát o budovy přijde. Od té doby se U Hybernů vystřídali různí investoři, nikdo z nich ale neměl prostředky na celkovou rekonstrukci, která je odhadována na dvě stě milionů korun.

Směníme, neprodáme.

Doposud není vyřešena ani budoucnost objektů sousedících s domem U Hybernů. Jak týdeník EURO již dříve informoval, o budovy má zájem německá automobilka Volkswagen a slovenská investiční skupina J&T. Němci by rádi na náměstí Republiky zřídili reprezentační kulturně-technologické centrum. Kdyby nemovitosti získala skupina J&T, rekonstruovala by je na luxusní hotel, který by byl součástí některého ze světových hotelových operátorů. Původně mezi zájemci figurovala i cestovní kancelář Čedok, která chtěla v prostorách vybudovat butikový hotel, ta ale posléze odstoupila. Plány Čedoku nicméně zcela nepadly. Vedení společnosti tvrdí, že našlo v rámci konkurenčního projektu Volkswagenu, jehož náklady odhaduje na dvě miliardy korun, dostatek prostoru i pro své záměry. Kdo nakonec budovy získá, zatím rozhodnuto není, přestože investoři projevili svůj zájem o budovy již před více než rokem. „Preferovali bychom, kdyby nový majitel vzešel z veřejného výběrového řízení nebo z dražby,“ tvrdí Petr Málek, tiskový mluvčí společnosti J&T. S těmito variantami prodeje se ale podle všeho nepočítá. „Ministerstvo financí připravilo směnu administrativních budov po bývalém Okresním úřadu Praha-východ, s nimiž hospodaří Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), za jiné objekty,“ říká Izabela Filová, vedoucí oddělení komunikace ÚZSVM. Zaměstnanci úřadů, kteří v objektech vedle domu U Hybernů sídlí, se po směně mají přestěhovat mimo centrum Prahy do modernějších prostor. „Historické budovy by naopak našly přitažlivější využití, které by lépe odpovídalo jejich umístění,“ upřesňuje Filová. Zároveň dodává, že předpokládaná směna objektů by přinesla jednorázovou úsporu financí kolem 450 milionů korun, které by musely být vynaloženy na rekonstrukci domů. Z informací týdeníku EURO vyplývá, že oba zájemci, tedy Volkswagen i J&T, již podali ÚZSVM své nabídky objektů, které by byli ochotni za nemovitosti v centru vyměnit. Odhadní cena objektů sousedících s domem U Hybernů se podle znaleckého posudku pohybuje kolem 470 milionů korun. Kdy by mělo padnout konečné rozhodnutí o novém vlastníkovi, zatím není jisté. „Vzhledem k tomu, že jednání stále pokračují, nelze sdělit bližší informace. ÚZSVM není institucí, která má rozhodovací kompetenci. O konečném nabyvateli rozhoduje vládní dislokační komise a následně pak vláda,“ uzavírá Filová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).