Menu Zavřít

Sliby na úkor soukromých nemocnic

29. 10. 2008
Autor: Euro.cz

ČSSD chce za každou cenu prosadit svůj slib, že za pacienty uhradí poplatky v krajských nemocnicích.

Privátní nemocnice a lékárny se tak dostanou do nevýhodné pozice. Podle antimonopolního úřadu navíc hrozí obvinění ze zakázané veřejné podpory.

Krajské úřady, jejichž řízení nyní přebírají sociální demokraté, chtějí lidem vracet peníze za poplatky ve svých nemocnicích. Přibližně třetina ze 192 tuzemských zdravotnických zařízení by tak měla získat určitou konkurenční výhodu. Pacienti by také měli ušetřit 30 korun za recept, pokud navštíví lékárnu spadající pod krajskou nemocnici. „Od proplácení poplatků neustoupíme, byl to jeden z našich hlavních bodů volebního programu,“ říká budoucí jihočeský hejtman Jiří Zimola. ČSSD poté, co s bojem proti poplatkům neuspěla v parlamentu ani u Ústavního soudu, tak chce systém začít rozvracet zdola.

Přispějte na kampaň ČSSD

Proti tomuto plánu protestují soukromí lékaři i lékárníci. „Krajské úřady by selektovaly lidi na dvě kategorie, jedni by si platili všechno, jiní by měli spoluúčast krajského úřadu. To není principiálně dobře,“ namítá prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Někteří lidé by tak vlastně přispívali dvakrát, jednou na své poplatky, podruhé ze svých daní na poplatky pacientů v krajských nemocnicích.

Řada zdravotníků upozorňuje, že soukromí lékaři, lékárníci i privátní nemocnice by tak byli znevýhodněni. Poplatky totiž podle zákona vybírat musí. „Zákon mi ukládá vybírat poplatky, jinak riskuji sankce ze strany zdravotních pojišťoven,“ vysvětluje Jaromír Bureš, ředitel nemocnice s poliklinikou v Rakovníku, kterou provozuje společnost Privamed Healthia. „Jestliže krajské nemocnice v okolí nebudou poplatky vybírat, tak se to u nás projeví odlivem pacientů,“ předpokládá.

S tím ostatně počítá i plán sociálních demokratů. Z krajských rozpočtů se sice zaplatí všechny zákonné poplatky, ovšem nemocnice díky zvýhodnění provedou více úkonů, a tím pádem i více vydělají. „To ovšem není pravda. I když provedou více zákroků, neznamená to, že jim pojišťovny všechno proplatí,“ tvrdí ředitelé nemocnic.

Spravedlnost až na druhém místě

Výhrady mají i ekonomové. „Aby se někde platily poplatky a jinde ne, to je nespravedlivé vůči ostatním nemocnicím a lékárnám. V podnikatelském prostředí to může způsobit vážné problémy, protože jde o porušení pravidel hospodářské soutěže a tržní ekonomiky. Tak se politika dělat nedá,“ namítá hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Miroslav Ševčík z Liberálního institutu upozorňuje, že takový krok se naopak může dotknout sociálně nejslabších a nejvíce nemocných lidí. „Bohatí nebudou platit poplatky a chudí to zaplatí v daních. V krajských rozpočtech navíc budou chybět peníze na jiné potřebné věci,“ namítá.

Sociální demokraté ovšem nebudou při prosazování svých plánů postupovat ve všech krajích stejně. Ve středních Čechách, na jižní Moravě a Pardubicku chtějí proplácet všechny poplatky všem občanům. Ovšem například v Karlovarském, Plzeňském, Olomouckém kraji či na Vysočině by měli pacienti platit alespoň hotelové poplatky za pobyt v nemocnici. S tím souhlasí i bývalý ředitel Thomayerovy nemocnice Jiří Pubrdle: „Tím se zabrání zneužívání zdravotnických zařízení. Není tajemstvím, že někteří důchodci si šli v zimě lehnout do nemocnice, aby nemuseli doma topit nebo aby si ušetřili na dárky.“ Sociální demokraté v Královéhradeckém kraji zase chtějí zrušit jen poplatky pro děti a seniory.

Slibovat je tak jednoduché

BRAND24

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka sociální demokraté naslibovali svým voličům věci, aniž by věděli, jakým způsobem je budou moci uvést do života. Mohou totiž tvrdě narazit na českou nebo evropskou legislativu. Šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina už varoval, že zrušení poplatků jen u některých nemocnic může vadit Evropské komisi. „Hrozilo by nám obvinění z veřejné podpory,“ upozorňuje. „K názoru antimonopolního úřadu přihlédneme,“ připouští David Rath. Aby se kraje porušení zákonů vyhnuly, musely by proplácet poplatky svým občanům ve všech zdravotnických zařízeních i lékárnách, tedy i těch soukromých.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se však nedomnívá, že by se jednalo o nekalou soutěž. „Je věcí kraje, komu co platí, koho podporuje. Nemyslím, že by tak byla některá zařízení diskriminována, musí se zvýšit úhrady ze zdravotních pojišťoven,“ dodává. Podobný názor má i bývalý ředitel Thomayerovy nemocnice Jiří Pubrdle. „Kraj je samosprávný celek a může platit poplatky ve svých nemocnicích. A když se to nebude líbit občanům, kteří přijdou do privátních nemocnic, mohou bojovat za to, aby to platilo pro všechny,“ tvrdí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).