Menu Zavřít

Pracující studenti mají nárok na daňovou slevu, ale mohou ji uplatnit jen u jednoho zaměstnavatele

18. 10. 2018
Autor: Martin Pinkas

Mnozí středoškoláci a vysokoškoláci si při studiu přivydělávají. Pracují nejčastěji na brigádách, na pracovní dohodu nebo na zkrácený úvazek. Jaké daňové slevy mohou uplatnit? A jak je to s daňovými slevami při nástupu do prvního zaměstnání?

Daňové slevy v roce 2018

Jedno ustanovení platí obecně: všichni daňoví poplatníci mají nárok na základní daňovou slevu na poplatníka, která za rok 2018 činí 24 840 korun (měsíčně tedy 2070 korun).

Výdělečně činní studenti si k ní pak mohou uplatnit ještě i daňovou slevu na studenta ve výši 4020 Kč za rok. Pokud se tak rozhodnou, mohou zaměstnaní studenti slevu uplatnit i měsíčně, a to v částce 335 korun. Musí přitom ale doložit potvrzení o studiu.

Daňové slevy se samozřejmě týkají i studentů, kteří si přivydělávají pouze krátkodobě či jednorázově například na brigádě. „Nárok na obě daňové slevy vzniká pracujícím studentům i při práci na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti. Obě daňové slevy je možné uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele, u něhož má student podepsáno prohlášení k dani,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Zapamatujte si: Daňové slevy může student pracující na dohodu o provedení práce u více zaměstnavatelů uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele.

Nárok na daňový bonus nevzniká

Při uplatnění slevy na poplatníka a studenta se neplatí v daném měsíci na dani z příjmu nic až do hrubé mzdy nebo hrubé odměny ve výši 11 940 korun. Je-li ovšem hrubá mzda nebo hrubá odměna nižší, nevzniká nárok na daňovou vratku.

Z důvodu uplatnění slevy na studenta a poplatníka totiž nemůže vzniknout nárok na finanční plnění od státu formou daňového bonusu, neboť tyto slevy snižují daňovou povinnost maximálně do nuly.


NAŠE RADA:

Jak se platí zdravotní pojištění při změně či nedokončení studia

 zdravotní pojištění kalkulace


Práce po část roku a daňové slevy

V daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daní se uplatňuje daňová sleva na poplatníka vždy v plném rozsahu. Stejně tak se při splnění podmínky studia uplatní v plném rozsahu i sleva na studenta, a to i tehdy, kdyby výdělečná činnost trvala pouze po část roku.

Studenti, kteří nastoupili v průběhu roku 2018 do zaměstnání a neuplatní tedy daňovou slevu na poplatníka a daňovou slevu na studenta při výpočtu měsíčních záloh v plném rozsahu, budou mít nárok na daňovou vratku po provedeném ročním zúčtování daně za rok 2018.

„Například student pracující na zkrácený úvazek s hrubou mzdou 18 000 korun od září do prosince 2018 odvede za tyto čtyři měsíce na daňových zálohách 4900 korun a po provedeném ročním zúčtování daně za rok 2018 obdrží daňovou vratku 4900 korun právě z důvodu uplatnění daňové slevy na poplatníka a na studenta v plném ročním rozsahu,“ vysvětluje Ivanco.


TIP:

Mzdová kalkulačka - výpočet čisté mzdy 2018


Podnikající studenti a daňové slevy

Výkon samostatné výdělečné činnosti během studia je z pohledu samotného studenta výhodný, neboť se pro účely placení sociálního a zdravotního pojištění považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti.

Při výpočtu sociálního a zdravotního pojištění tak nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ, jako je tomu při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti. Podnikající studenti rovněž uplatňují daňové slevy vždy až za celý kalendářní rok v daňovém přiznání.

I když samostatnou výdělečnou činnost vykonávají třeba jen po část roku, náleží jim daňová sleva na poplatníka vždy v celé roční částce 24 840 korun. Při splnění podmínky studia po celý rok pak mohou uplatnit i daňovou slevu na studenta ve výši 4020 korun.

„Z důvodu uplatnění těchto dvou daňových slev tudíž podnikající studenti neplatí daň z příjmu až do ročního hrubého zisku 192 400 korun,“ radí Ivanco.

BRAND24

Čtěte také:

Konec studia: kdy si musí student začít platit sociální a zdravotní pojištění?

Jak podat daňové přiznání? 5 kroků, které musíte udělat

Jak najít vhodnou práci? Na doporučení známého

Pracovní trh se mění, změny zaměstnavatele už se Češi nebojí. Ilustrační foto

10 záludných otázek personalistů a jak na ně odpovědět

Za dospívající dítě, které nestuduje ani nepracuje, rodiče pojištění platit nemusí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).