Menu Zavřít

Slavný šéfkuchař Jamie Oliver krachuje. Jeho italské restaurace přešly pod nucenou správu

21. 5. 2019
Autor: Profimedia.cz

Skupina restaurací vlastněných proslulým britským kuchařem Jamiem Oliverem dnes přešla pod nucenou správu. Krach podniků ohrožuje až 1300 pracovních míst. Většina z 25 dotčených restaurací patří do Oliverovy skupiny italských podniků, kterou Brit provozoval od roku 2008. Další část jeho gastronomických provozů zůstává beze změn, uvedla společnost v prohlášení.

„Jsem hluboce zarmoucen tímto výsledkem a rád bych poděkoval všem zaměstnancům a našim dodavatelům, kteří do tohoto byznysu dávali po více než desetiletí celé své srdce,“ uvedl Oliver v dnešním prohlášení.

Jeho společnost Jamie Oliver Group jako nuceného správce vybrala auditorskou a poradenskou firmu KPMG. Vedle 23 italských podniků v Británii převzala tato společnost i vedení restaurací Barbecoa a Fifteen. Oliver zavřel šest ze svých tehdejších 42 italských restaurantů již předloni, kdy byly podle médií důvodem horší obchodní podmínky a klesající kurz libry související s brexitem.


Skvělé jídlo je všude. Užijte si cesty po světě prostřednictvím lokálních chutí a vůní


Třiačtyřicetiletý propagátor zdravého stravování Oliver si zajistil celosvětovou proslulost televizními pořady o vaření, které se vysílaly v desítkách zemí a knižními kuchařkami se svými recepty. V roce 2005 mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

BRAND24

Jeho podnikání se však v průběhu let potýkalo s problémy, kvůli nimž musel předloni zavřít například svůj obchod Jamie, řetězec kuchařských škol Recipease či skupinu restaurací Union Jacks. Krach italských podniků podle televize Sky News zasáhne zejména banku HSBC, která je hlavním věřitelem Oliverovy společnosti.

Dále čtěte:

Jedli, pili, hodovali. Nedostižný vzor ruského požitkářství

Lokálnost v Praze je blbost, říká michelinský šéfkuchař Punčochář

Hygge život ve městě, kde je krása normou aneb Gastronomické putování Kodaní

Dvě pražské restaurace obhájily michelinskou hvězdu, počet hodnocených podniků klesl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).